SÅNN ER DET BARE

Til høsten er det tid for et nytt spennende og viktig stortingsvalg. Og for noen er det første gang de skal stemme. Det kan oppleves som et overveldende og forvirrende ansvar. Hva innebærerer stemmeretten, hvilke saker er viktige og ikke minst, hvem skal du stemme på?

I forbindelse med at det er 100 år siden det ble allmenn stemmerett for kvinner i Norge, lanserer forlaget Aschehoug & Co en bok som oppfordrer førstegangsvelgerne til nettopp å bruke stemmeretten sin. Boken "Sånn er det bare" deles ut til alle landets 2. og 3. klassinger i videregående skole.

Selv om jeg har benyttet meg av stemmeretten i flere år, synes jeg fortsatt det er vanskelig å orientere seg i mylderet av informasjon. Så boken er ikke bare for elever på videregående . Du kan godt være eldre. Om du fortsatt har et spørrende og ungdommelig sinn og ikke skjønner alt her i verden, så er boken som skrevet for deg. Sånn er det bare.

Derfor ble jeg ekstra glad da forlaget sendte meg et eksemplar av "Sånn er det bare". Boken inneholder både sakprosa, tegneserier og skjønnlitteratur om en rekke tema. Bidragsyterne skriver humoristisk og alvorlig om blant annet psykisk helse, vold, abort, miljø og krigen i Afghanistan. Alle tekstene er relativt korte og forståelige. 

Noen ganger er det lett å tenke: "Min stemme teller ikke uansett". Men det er feil. Å bruke stemmeretten din er noe av det smarteste du kan gjøre! Du vet innerst inne at du har en liste av ting du irriterer deg over, og ville ha endret hvis du hadde hatt makten. Vel, stemmeretten er en del av din makt. Ved å lese "Sånn er det bare" lover jeg deg at du vil bli både provosert, engasjert og underholdt. Om du får lyst til å kaste boken i veggen blir faktisk redaktøren fornøyd!

Les og diskuter på sannerdetbare.no

Stikkord:

Én kommentar

Mostly

07.03.2013 kl.19:37

Flott tiltak! Og bruk stemmeretten - ALLE! I f.m. folkeavstemningene i 1905 dro Fredrikke Marie Qvam land og strand rundt for å samle kvinners underskrifter, da hun mente at det var uhørt at halve befolkningen ikke skulle bli hørt i så viktige saker. Hun fikk ca. 300.000 underskrifter, og det sies at de "høye herrer" ble så imponert over dette, at de allerede i 1913 ga kvinnene stemmerett, siden det tydeligvis var så viktig for dem å bli hørt!

Lykke til med kvinnedagen i morgen, som sikkert kommer til å markere hundreårsjubileet for kvinners stemmerett i Norge. Og send gjerne en vennlig tanke til Fredrikke Marie og alle de andre flotte kvinnene som gikk foran!

Skriv en ny kommentar

skraatak85

skraatak85

28, Bergen

Gråblogger Kontakt: joma85@hotmail.com

Follow on Bloglovin
Kategorier

Arkiv

hits