GOD BOK OM SOSIAL KOMMUNIKASJON

Sosial kommunikasjon-personlig-samtale-verdi

Av: Cecilie Staude og Svein Tore Marthinsen

Kommuneforlaget AS, 2013, Oslo

Denne boken starter fint med introduksjon om analog kommunikasjon. Det dreier seg altså om den gode samtalen. Boken beskriver enkelt og godt hvor viktig det er med kunnskap for å lykkes med sosiale medier. Boken har fine illustrasjoner, tabeller og gode eksempler.

Sosiale medier endrer hverdagen vår. Skillet mellom privat og offentlig har blitt mer utydelig. Fordelingen av makt mellom dem som har digital kunnskap og dem som ikke har blir skjevere. Og nå er det ikke lenger redaktører som bestemmer hva du skal lese. Det er ikke engang redaktører som bestemmer hva som kan publiseres (på nett). Sosiale medier gir deg anledning til å velge tekster selv, og være din egen redaktør om du vil.

Boken begrunner eksplosjonen av bruk av sosiale medier og nettbruken med vårt behov for å møte andre folk og eksponere oss på andre måter enn på gamle måten (det fysiske møtet).  Vi liker den uforpliktende deling av opplevelser, få tilbakemeldinger, «å kikke» på andres privatliv og søke etter informasjon selv. På nett blir vi likeverdige. Hvor vi bor, hvordan vi ser ut og hvem vi faktisk er spiller ikke lenger noen rolle. Nå er det hva vi har på hjertet som gjelder. I tillegg er sosiale medier lett tilgjengelig og gratis.

Og åpenhet har blitt mer utbredt. Flere velger å blogge om sykdom eller om sitt rosa privatliv. Boken stiller seg positiv til deling og mer åpenhet. Det å være raus, enten det gjelder å vise frem en fasade eller en skyggeside appellerer til mange.

Om jeg savner noe i boken, er det mer innhold om fallgruvene i sosiale medier. Informasjonsmengden blir lett overveldende. Uten redaktører til å gjøre jobben for oss, må vi selv sortere hva som er løgn og hva som er sant, hva som er barter og hva som er snørr. Ingen lett jobb, for å si det forsiktig.

Mye informasjon og kommunikasjon skjer i dag på nett, og barn må få opplæring i nettbruk på skolen. Boken stiller seg positiv til sosiale medier. Den forklarer sosiale medier nettopp som sosiale, som tilleggskanaler. «Livene våre leves ikke på nett, men de leves der også» (s.13).

Avslutningsvis tar boken også opp konsekvenser og utfordringer ved åpenhet/utlevering i sosiale medier. Nettet glemmer aldri og boken gir viktig informasjon om relevante nettsider som kan bistå brukerne i å verne om sitt digitale liv.

Et stort pluss er at forfatternes egen stemmer kommer tydelig frem. Staude og Marthinsens sterke synspunkter gir boken tyngde.

Denne boken fortjener et stort publikum! 

Stikkord:

2 kommentarer

Ekahm

28.02.2013 kl.16:14

Du gir boken en god reklame og jeg er overbevist. Den havner allerede på min leseliste:)

skraatak85

28.02.2013 kl.16:17

Ekahm: Kult! Håper du liker den:)

Skriv en ny kommentar

skraatak85

skraatak85

28, Bergen

Gråblogger Kontakt: joma85@hotmail.com

Follow on Bloglovin
Kategorier

Arkiv

hits