TORNEROSESØVN

Vi unge kvinner blir bombardert av råd om hvordan vi skal kle oss, sminke oss, spise og trene. Disse hysteriske rådene kommer ofte fra rosabloggere, fra kvinneblader, aviser og til og med fra NRK programmet Puls. Enkelte rosabloggere har skremmende lesertall på 90.000 daglig klikk. Klart mange jenter vil bli som Fotballfrue (Norges mest leste blogg). For hun er slank, pen, superblogger, forfatter, lykkelig gift og full av energi. Hun lever av bloggen sin, er stadig på reise, på shopping, går på røde løpere og tjener masse penger.

Det er viktig og bra at jenter ytrer seg og oppnår suksess. Gjerne gjennom blogging. Rosabloggerne har gitt unge jenter et talerør. Men det er synd at makten og gjennomslagskraften de oppnår kommer av å framstille et kvinnebilde som jeg trodde vi kjempet for å befri oss fra? Å by på kropp, flott utseende og motenytt er feminint, men kvinnesak er det ikke. I dag arrangerer Bergens Tidende, Den Nationale Scene og Litteraturhuset i Bergen debatten «Er jenter friere nå enn før?». I panelet sitter rosablogger og modell Kristine Salomonsen, BTbatt skribent Sirill Soltvedt Heimdal, Fett-redaktør Hilde Sofie Pettersen og kommentator i BT Frode Bjerkestrand.

Gjør rosablogging og jag etter idealkroppen og kapital oss friere enn før? Jeg mener høyt og rungende, «nei!» Kvinnesak er vel å kunne frigjøre seg fra nettopp dette kapital, kropps- og motehysteriet? Og kvinnefrigjøring burde ha noe med solidaritet å gjøre. Ser rosabloggerne og damebladene i det hele tatt at verden brenner rundt dem?  

De viktige stemmene med substans og sterke meninger forsvinner bak et rosa slør og banale, barnslige konkurranser. Jenter, helt ned i fjortenårsalderen vokser opp med troen på at det er mote og sminke som er hot og gir makt, og at det endelige målet er å oppnå kroppen til Fotballfruen eller bli en modell som pryder Dagbladets forside. Dette er stener for brød.

Kanskje er det så ille som noen sier, at politikk er en «gutteting»? Jeg håper kveldens debatt kan vise noe annet. 

Innlegget er også publisert på bt.no

Stikkord:

4 kommentarer

Anne Magnus

08.03.2013 kl.09:56

Flott innlegg!!! Gratulerer med kvinnedagen!

Lammelåret

08.03.2013 kl.13:25

Viktig tema og viktig innlegg!

Det som er dilemmaet er at blogger som vokser er blogger som blir likt av unge mennesker. Unge mennesker i identitetskrise og på identitets- og tilhørighetssøken. I motsetning til før internett øker makten jo flere som klikker og dermed er mange saker i tradisjonelle medier klikkbasert. De seriøse temaene undergraves. Det viktigste hver enkelt av oss kan gjøre er å ikke klikke på saker vi ikke ønsker og fremheve blogger og saker vi tror på og som er viktige for samfunnsutviklingen. Vi kan alle gjøre noe her.

Ønsker deg en god dag! Skriv gjerne om kveldens debatt!

skraatak85

08.03.2013 kl.13:40

Lammelåret: Takk for kommentaren din! Vil bare tipse deg om at debatten sendes LIVE på nett http://www.bt.no/nyheter/Livesending-fra-Litteraturhuset-2855480.html

Karen

08.03.2013 kl.23:23

Er så enig med deg! (Som vanlig:) Forresten er IKKE politikk en gutteting. Jeg er ikke gutt, og jeg er verdens største politikknerd. Sånn bare for å komme med et anekdotisk bevis, altså.

Skriv en ny kommentar

skraatak85

skraatak85

28, Bergen

Gråblogger Kontakt: joma85@hotmail.com

Follow on Bloglovin
Kategorier

Arkiv

hits