"LIKE" FOR "DISLIKE"

Forfatter og kunstkritiker Kjetil Røed har utgitt boksingelen "Dislike" på Flamme forlag. Røed er positiv til Facebook, men mener bruken er på ville veier.

Han er bekymret for at skillet mellom det private og offentlige blir utvasket, og redd for hva som vil skje når vi «liker» nesten alt. Røed drøfter hvordan vi misbruker Facebook, og han spør om det heller er slik at Facebook misbruker oss? Facebook styrer strømmen. På manipulerende vis redigerer nettstedet hva du som forbruker er interessert i og hva som er mest populært/omtalt. "77 andre venner liker dette".

Facebook er designet av (korrupt) reklame etter brukerens søkehistorikk. Når brukerne for eksempel skifter sivilstatus fra gift til singel, får de tilbud om datingtjenester.

Med smarttelefoner er vi konstant pålogget, og dermed aldri i situasjonen. Tilgjengeligheten og den kontinuerlige infoflyten definerer vår hverdag. Røed påpeker betydningen av oppmerksomt-nærvær, av å ta seg tid til å lese en artikkel fullt ut, uten avsporinger. Eller kunsten å nyte fjellturen istedenfor å publisere bilder av den på Facebook. Og at "likes" faktisk ikke betyr noe. Saklig.

Sosiale medier stjeler store deler av dagen. Jeg vil gjerne bli mindre avhengig og slippe å forholde meg til "like" funksjonen. Essayet gir dessverre ingen revolusjonerende tips eller løsninger på problemet. Men "Dislike" er viktig. Mange er forført av FB. Vi trenger Røeds motforestillinger. Mange unge higer så sterk etter "likes" at de sensurer seg selv og viser en falsk fasade for å være attraktiv. Glanset fasade og rosenrøde historier fra hverdagen dominerer. Skyggesiden er forbeholdt IRL (in real life). Oppvask og nedturer beholder vi for oss selv. Krangelen med kjæresten deles sjelden på Facebook. Det er det positive og vellykkede som får mest "likes". Eller?

Vi trenger ikke lenger å huske og handle aktivt. Facebook minner oss om at kompisen har bursdag. TV-program og bedrifter forteller stadig "du finner oss på Facebook". Vi blir slaver for mekaniseringen.

Facebook er ikke lenger en adskilt scene, men en iscenesettelsesteknologi som lekker, som blør ut i det virkelige liv (Røed i "Dislike" s. 16).

"Dislike" stiller Facebook og dens tjenester i et kritisk søkelys. Røed lykkes delvis. Han minner meg om at jeg alltid blir litt uvel etter å ha vært pålogget Facebook. Å lese om venners vellykkethet gjør meg kvalm. Følelsen av å måtte overgå alle de vellykkede der ute trenger seg på. Og slik ender vi opp i en destruktiv sirkel. Konkurransesamfunnet kan vi kalle det. En liksomverden. Hvorfor er det så appellerende?

De positive sidene ved Facebook gjør at det ikke blir kritisk nok. Gratisprinsippet, tilgjengeligheten, den enkle måten å kommunisere og dele på og friheten fra strenge redaktører. Facebook er gjerne «stedet du leste det først». Det er vanskelig å se hvordan "Dislike" skal snu Facebook-kulturen. Men at Røed tar initiativ til å overveie hva vi driver med, er på sin plass.  Vi trenger å diskutere hvordan vi bruker Facebook. For sosiale medier har kommet for å bli. 

Det er spennende å lese om andres liv. Å samtale og dele fellesinteresser er fint og viktig. Men etter hvert håper og tror jeg som Røed, at rosaboblen vil sprekke. Og at vi blir spart for reklamebransjens herskende manipulering.

Kjetil Røed "Dislike". Om Facebooks mekanisering av vår livsverden og nødvendigheten av treghet. Essay 36 sider.

Utgitt våren 2014 på Flamme Forlag.

Edit: Det jeg lurer på nå; hvor mange "likes" får jeg på dette blogginnlegget? «Dislikes» blir jeg heldigvis spart for.

 #blogg #litteratur #facebook #hverdag #anmeldelse #tips #inspirasjon

10 kommentarer

Karen

24.03.2014 kl.16:34

Like!

Mostly R

24.03.2014 kl.20:55

Du får i hvert fall en "Like/Bra!/Kudos" fra meg! Jeg innser at sosiale medier er kommet for å bli, men når de overstyrer og tar kontrollen over livene våre, er det gått for langt!! Jeg er bare medlem på Origo nå - et sted for "gamlinger", men med en del gode debattema. Twitter har jeg aldri vært på, og Facebook slettet jeg for lenge siden. Skal ta en Twitter-melding sånn etter hukommelsen - husker ikke navnet på forfatteren - jeg leste den i avisen her om dagen: "Jeg går ut på by'n og forteller alle hva jeg skal ha til middag, at jeg skal pusse opp badet, hvor heldig jeg var med den siste daten min, og hvor nusselige barna mine er. Jeg har 3 "følgere"; den ene er en psykolog, de to andre er politikonstabler". Også hashtag#ett#eller#annet.

Jeg satt forresten på venteværelset på poliklinikken på HUS i dag, mannen min var med. Jeg hadde kvidd meg i ukesvis til en undersøkelse jeg VISSTE var fullstendig smertefri! Jeg begynte å få maur i kroppen på grunn av ventetiden, men så begynte jeg å studere de andre som satt og ventet. ALLE satt og fiklet med mobiler av siste modell HELE tiden! Om en generasjon eller to er folk sannsynligvis ikke i stand til å kommunisere med annet enn internett og mobil!

Undersøkelsen gikk helt greit, det beste var vel å få vasket håret skikkelig etterpå av en dame som kunne tingene sine! Har liksom ikke fått helt dreis på hårvasken etter at jeg begynte å komme i form igjen, angsten sitter der som en klo for alle "nye" ting. Men det går sakte men sikkert framover - 2 skritt fram og ett tilbake!

Fikk ROS-info i posten i dag, skal lese artikkelen din på sengen i kveld!

Klem MR . . .

skraatak85

25.03.2014 kl.09:26

Mostly R: Takk. Jeg leste faktisk samme Twitter-melding. Sånt er det mye av der inne. Su går ikke glipp av noe på Facebook forresten, at du henger med på min blogg er jo utrolig stas. Og Origo er jo en okey plattform, tross at jeg har forlatt stedet...

Fint å høre at du har følge av mannen når du skal HUS. Sakte, men sikkert er en god ting.

Håper du liker ROS-bladet!

Mostly R

26.03.2014 kl.18:12

Heisann!

Ville bare si at jeg leste kronikken din i ROS-info på mandags kveld. Den var veldig bra!!

Klem MR

skraatak85

26.03.2014 kl.20:06

Mostly R: Så hyggelig å høre! Tusen takk for tilbakemelding.

Therese

29.03.2014 kl.14:16

Sett dette?

http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Mer-skjenking-pa-biblioteket-3089254.html#.UzbHMihD5BE

Kafè på biblioteket :) Øl/ikke øl er ikke så viktig for meg da, men kafè er tommel opp!

skraatak85

29.03.2014 kl.15:07

Therese: Ja, leste det nettopp. Veldig kult. Biblioteket er det nye hengestedet!

Therese

29.03.2014 kl.16:07

Ja, gleder meg allerede! Der kan man vel ta med seg det man vil fra alle avdelinger :)

Mostly R

30.03.2014 kl.00:08

Gøy å høre at biblioteket er blitt in - jeg er der aldri, hører til blant de som må eie, ikke leie når det gjelder bøker! Må snart bygge på huset . . .

Og håper at det ikke _bare_ er kaffien som trekker folk til biblioteket!

Ha en fin helg, da!

skraatak85

30.03.2014 kl.09:35

Mostly R: For min del er det aviskjelleren som trekker mest (har blogget om det tidligere). Men god kaffe blir en fin bonus!

skraatak85

30.03.2014 kl.09:36

Therese: Da sees vi!

Skriv en ny kommentar

skraatak85

skraatak85

29, Bergen

Gråblogger Kontakt: joma85@hotmail.com

Follow on Bloglovin
Kategorier

Arkiv

hits