hits

Helse

SUB - EN ARENA HVOR VI MØTES RUNDT SPØRSMÅLSTEGNET

Jeg har blitt kjent med en kul fyr som heter Andreas Gravdal, en ekte ildsjel, hjerne bak konseptet (SUB) og forfatter av boken "En utrolig bra bok for unge folk". Sub består av litt forlag, litt foredragskonsept og tankesmie. SUB finner du i et stilfullt kontor på Nøstet, hvor Andreas inviterer til møter, samtaler og skriveverksteder over en lav terskel. Andreas serverer god og sterk kaffe. Han er god til å lytte og gir inspirende svar og innspill. Sammen med en gjeng andre idealister arrangerer Andreas, klubb: Sub en gang i måneden. Kvelden er satt av til samtale om det vi ikke prater om. Arrangjørene kaller det gjerne houseparty for hjernen. Poenget er ikke nødvendigvis å finne svarene, men å stille spørsmål og diskutere. Neste klubb: Sub går av stabelen medio mai med temaet: "møte med veggen".  Samtalen vil dreie seg om både de som er i arbeidslivet og blir utbrent, og de som står på utsiden og prøver å komme inn på arbeidsmarkedet.

#blogg #hverdag #foto #inspirasjon 

JAKTEN PÅ LYKKEN

Landsorganisasjonen Rådgivning for spiseforstyrrelser har akkurat kommet ut med årets første utgave av medlemsbladet ROS - info. Temaet er "Det perfekte" og jeg bidra med kronikken: "Jakten på lykken".

Bladet kan bestilles på ROS sine nettsider.

#blogg #hverdag #mat #kosthold #trening #facebook #foto #litteratur 

NYTT TILSKUDD TIL FROKOST

Min morgenstund består som alltid av havregrøt, kaffe og dagens avis. Ingenting kan rokke ved mitt hellige rituale. Alene med kaffekoppen, den varme grøten og den ferske papirsverten. Det er noe meditativt over det. Uansett. Jeg er avhengig.

Etter legebesøk og et par blodprøver senere fikk jeg et nytt morgenrituale. Prøvene viste underskudd på D-vitamin. Fint å få en medisinsk årsak til trøttheten jeg har kjent på de siste...... ukene, - at alt er ikke psykisk. D-vitaminer kommer gjernnom å spise fisk, tran eller ved å utsette seg for sollys. Jeg er dessverre ikke flink til noen av delene.

Derfor har jeg fått resept på D-vitaminer,  og nå går alt, - snart, mye bedre.

#blogg #mat #helse #hverdag #kosthold

HAMMAM I BERGEN

Like før jul søkte jeg tilflukt og ro sammen med en venninne på et lokalt tyrkisk bad.

Hammam i Bergen tilbyr autentisk tyrkisk bad service i inspirerende omgivelser, sentralt i det historiske Bryggenområdet. Innkludert i prisen var dusj, solarium og steambad. I tillegg ubegrensede mengder av kjeks, kaffe/te, dadler. Legg merke til de vennlige studentprisene!

Vi hadde noen stille og rolige timer i badet som hadde 40 grader. Vi dusjet, ble skrubbet, drakk isvann, og slappet for det meste av ved badekulpen. Med andre ord: rekreasjon på høyt nivå. 

 

Det var lite folk og god plass til å bevege seg omkring. Her var det ikke noe svømmebasseng fullt av skrikende unger, men divaner og voksne, dannede mennesker. 

Sjekk det ut du også!

#helse #tips #massasje #bergen #bad #rekreasjon #venner

OPERASJON PÅ HAUKELAND SYKEHUS

I dag tidlig gikk jeg i bekmørket opp til Haukeland Sykehus for operasjon av påvist hudkreft. Jeg var ikke redd for selve inngrepet, men det er noe med lukten på sykehus, de sterile veggene og kampen om liv og død som herjer i korridorene.

Før jeg kom inn på operasjonssalen byttet jeg til sterile klær og vasket meg grundig med antibac. Mens jeg ventet på legen fikk jeg godt stell av to sykepleiere. De satte på radioen og serverte meg saft og kjeks. Koselig. Så kom en relativt ung og kjekk lege inn. Han forklarte meg hva han skulle gjøre og ga meg lokalbedøvelse. Jeg kjente ingenting og alt gikk smurt. 


Nå er kreftsvulsten byttet ut med hudfarget plaster. Neste uke skal jeg tilbake for å fjerne stingene. Takk til Haukeland!

#kreft #operasjon #sykehus

NY DIAGNOSE

For noen uker siden dro jeg til hudlegen for en rutine-sjekk av et sår i pannen. Jeg la meg på benken, fikk bedøvelsesspøyte og legen skar av en liten bit til analyse. 

Svaret på vevsprøven kom i posten. Jeg har fått basalcellecarcinom som er en mild form for hudkreft, og prognosene er utmerket! Men den må fjernes fullstendig. Uansett, det er ingen grunn til panikk. Jeg må bare ta en operasjon og så helt frisk. Bank i bordet!

Nå er det faktisk over et år siden sist jeg var på Haukeland Sykehus. I fjor var jeg der hele tre ganger og jeg blogget selvsagt om alt sammen! For interesserte: 1. beintetthetsmåling, 2. gastroskopi og 3. en ultralyd.

Nå vel. Hvis dette er den form for "spenning i hverdagen" jeg skal tildeles, så får jeg jo bare si ja takk. Noe spenning må man jo ha! 

Årsaken til denne kreftformen er ukjent, men sol, særlig ultrafiolett lys (UVB) kan medvirke til utvikling av svulsten. Og jeg som aldri soler meg! Why me?? I bunn og grunn har jeg vært heldig. Det finnes langt verre tilfeller for kreft! 

Uansett. To be continued...I hope.

JEG HAR SYNDET

Jeg har syndet - tilbragt halve arbeidsdagen i et treningsstudio. Midt på blanke formiddagen har jeg vært i idrettens vold. Men, historien er ikke så stygg som du tror. Jeg hadde sikret meg fullastet iPhone med podcaster av nyheter. Foran meg, en flatskjerm som viste reprise av "The Big Bang Theory" og ukeavisen Dag og Tid plassert foran på tredemøllen.

 Ja, jeg løp en time. Ja, det var slitsomt. Ja, jeg svettet. Ja, jeg måtte unnvære fylla kvelden før. Men, sjekk resultatet:

Formen har aldri vært bedre. Etter 1 mil 5,2 km var jeg fylt med nye ideer og var høy på endorfiner. Vel hjemme med fem nye ideer til blogginnlegg. Jeg publiserte nye tweets og facebook oppdateringer. Jeg malte 3 bilder og begynte på seks nye romaner. Jeg var blitt en Duracell kanin. Fysisk aktivitet trigger kreativitet. Det er ingen løgn det mediene skriver. Det er fakta.

 Synder du?

#trening #helse 

VERDENSDAGEN FOR PSYKISK HELSE #2

Først og fremst, gratulerer med dagen! I dag markeres en viktig dag. Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje. Dagen skaper åpenhet og gir kunnskap om psykisk helse. Årets tema er "Se hverandre - gjør en forskjell" med hovedmålgruppe barn og ungdom.

Jeg bidro som nevnt med et innlegg på et frokostmøte i regi av NAV. Etter å ha helt nedpå et par kopper en liter med kaffe og småsnakket litt med publikum, kviknet jeg til og var klar for foredrag. Spørsmålet jeg tok opp var: hvordan bedrifter kan legge til rette for å ansette personer med nedsatt arbeidsevne.

Publikum lyttet og lo opptil flere ganger, til tross for at klokken så vidt hadde bikket åtte. Gøy! Da jeg var ferdig fikk jeg varme tilbakemeldinger og sitter igjen med en fin opplevelse.

Etter frokostmøtet var jeg sliten, men glad og stilte opp på fotografering sammen med dagens foredragsholdere.

Takk til publikum for konstruktive innspill, og takk til NAV for oppdraget!

INNLEGG I BERGENS TIDENDE

VERDENSDAGEN FOR PSYKISK HELSE 10. OKTOBER

Et av arrangementene er et frokostmøte i regi av NAV arbeidslivssenter, som er et ressurs- og kompetansesenter for et inkluderende arbeidsliv (IA). Selv har jeg ikke hørt om senteret før nylig. Det overrasker meg igrunnen ikke. Jeg oppdager stadig nye avdelinger, tiltak osv. innenfor NAV-systemet!

Som dere ser på bildet har jeg sagt ja til å holde et fordrag om hvordan bedrifter kan legge til rette for personer med nedsatt arbeidsevne. Etter siste planleggingsmøte med NAV fikk jeg utlevert to tykke Stortingsmeldinger med hjem til research. De bare: "her har du litt lesestoff til helgen". 

Heftene har heldigvis mange oppsummeringer. Savner flere illustrerende bilder (ikke bare grafer og søylediagram).

Tror jeg kommer til å legge inn et par vitser i foredraget siden det er tidlig på dagen (les: kl 08.00). Det blir spennende. Det er første gang jeg gjør et lønnet oppdrag i regi NAV. Det er stas! 

VELLYKKET TUR TIL JESSHEIM

Da er jeg hjemme igjen etter en rask tur til Jessheim! Konferansen gikk veldig fint. Jeg holdt foredraget mitt tidlig på dagen, og slapp dermed å grue meg i flere timer...Men da jeg plutselig stod på scenen og speidet utover publikum, var det ikke så skummelt likevel. Jeg koste meg faktisk.

I tillegg til mange positive (og spennende) foredrag om psykisk helse, kunst og kultur, har jeg også stiftet nye hyggelige bekjentskaper. 

Men etter etter en hel dag med "solskinnshistorier" er det godt å være hjemme i gråtunge og regnfulle Bergen.

Her er noen bilder fra mitt eksklusive hotellopphold på rom nr. 442 på Quality Airport Gardemoen Hotel.

Sorry, men jeg bare måtte:

Fikk dessverre altfor liten tid til å benytte meg av hotellfasilitetene, men kveldskosen var bankers.

Min onsdagskveld: nøtter, vin, solid hotellguide ( med hilsen fra Petter Stordalen) og valgsending på flatskjermen.

Og så den obligatoriske hotellfrokosten dagen derpå! 

JEG HAR UTFORDRET ARBEIDSMINISTEREN!

Jeg har vært så heldig og fått muligheten til å utfordre arbeidsminister Anniken Huitfeldt om arbeidspolitikk i Bergens Tidende. I dag lanserer BT nye Valg13-spalten: "Utfordringen", hvor konseptet er at en vanlig person skal utfordre en politiker på et spesielt tema.

I dagens avis kan du lese mine spørsmål til Huitfeldt samt hennes svar.DEN FØLELSEN

I dag stod jeg tidlig opp og fikk hele studentbassenget for meg selv. Luksus! Å svømme er noe av det beste jeg vet. Noen synes det er kjedelig å svømme frem og tilbake, men jeg synes det er befriende å kun konsentrere meg om svømmetakene og kjenne hvordan alle problemer tilsynelatende forsvinner i bølgene. En svømmetur er den beste måten å starte dagen på. Alt vannet gjør at jeg våkner og ikke minst blir jeg ren og pen. Etter 1000 meter brystsvømming tørket jeg meg i badstuen og restituerte meg (viktig) ved å spise en banan. Tilbake i garderoben ble jeg stående å måpe foran speilet. Svømmeturen hadde gjort meg salig og nesten litt åndelig. Jeg kunne ikke la være å forevige øyeblikket. A new me?

#denfølelsen

TAKK!

Jeg vil gjerne si takk for alle tilbakemeldingene jeg har fått på kronikken min! Både her på bloggen, i kommenrarfeltet på NRK Ytring, på Facebook og Twitter og på mail. Deres respons og støtte betyr mye!

Nå sitter jeg og skriver på min siste eksamensoppgave ved universitetet. Den handler om informasjonsarbeidet til Litteraturhuset i Bergen. Om alt går etter planen har jeg en bachelorgrad til sommeren! Og etter det skal jeg dra på restaurant og feire.

FRA EN SPISEFORSTYRRET DAGBOK

I dag har jeg en kronikk på NRK Ytring. Innlegget er kanskje det ærligste, og mest personlige jeg noen gang har skrevet.OPPTAK MED TV2 NYHETENE OM THINSPIRATION

For et par dager siden ble jeg oppringt av TV2 Nyhetene. De ville ha meg med i en reportasje om thininspiration. Jeg synes det er flott at TV2 har tatt initiativet til å belyse den skremmende trenden, og sa ja til å stille opp.

Jeg møtte dem hos ROS sammen med Line Orvedal som er faglig leder ved senteret. Det var et krevende tema å snakke om, men jeg følte det gikk ok.

Her kan du lese saken og se TV-innslaget.

UT AV SKAMMEN

I år feirer ROS (rådgiving om spiseforstyrrelser) 30 år og gir ut en jubileumsutgave av ROSinfo. Bladet blir tilsendt alle medlemmer, men kan også bestilles på nett. Jeg har bidratt som en av "brukerstemmene".SUNNSPIRASJON

Jeg leste med stor begeistring kronikken på NRK ytring om thininspiration. Blogger og blader flommer over av syltynne kvinner som uttrykker spiseforstyrrelser som et mål. Som spiseforstyrret selv kan jeg bekrefte at spisefortyrrelser er ingenting å oppnå! Sykdommen tar over livet ditt og i verste fall tar den liv. 

Det er med stort sinne og frustrasjon jeg leser mange toppbloggere som legger ut bilder av magre kropper, detaljerte treningsprogram og måltider bestående av litt brokkoli og kylling. Selv om jeg vet at det er vrangbilder, så gjør slike innlegg inntrykk. 

I innlegget på NRK ytring oppfordrer forfatteren til sunnspirasjon. Dette heier jeg på! For vi trenger å lære oss hva som er sunt, kanskje vi har glemt det i all denne dyrkelsen av det super-sunne?

Jeg blogger innimellom om min spiseforstyrrelse, men jeg vil samtidig presisere at den skal bekjempes. Det er det sunne og balanserte jeg sikter mot. Og en dag kommer jeg dit. Jeg håper vi kan komme dit sammen.

SVAR OM ANTIDEPRESSIVA

Etter innlegget "min antidepressive morgenstund" har jeg fått spørsmål i kommentarfeltet, men også via mail. Det er hyggelig at innleggene mine vekker reaksjoner og nysgjerrighet. Derfor litt mer om antidepressiva og angst/depresjon:


Det er fortsatt et stort tabu. Det er nettopp derfor jeg skriver åpent om det på bloggen. Ja til mer åpenhet! Jeg orker ikke å bruke piller i ensomhet.


Jeg var lenge kritisk til piller, og brukte lang tid på å finne rette sorten og riktig dose. Hvorfor jeg velger å ta dem? Alternativet er verre. For meg står valget mellom piller og å ha det nokså vondt.  Jeg tar dem ikke for å bli "lykkelig". Jeg tar dem for å dempe smerte. Skal jeg bli lykkelig,  -...litt lykkelig,.... ser jeg på tv-serien "Lykke".  Sånn er det bare.


For meg er pillene en midlertidig løsning. En slags krykke eller støttehjul, om du vil, mens jeg prøver å få det mindre vondt. For jeg vil og kan klare meg uten. Men akkurat nå i min situasjon er det best slik. Det er vanskelig å forklare mer detaljert om smerte, uten å bli for privat. Hva pillene gjør for meg er nødvendig. I hvert fall for en stund.  


Håper dette var litt oppklarende. Hvis ikke er det bare å spørre videre...

FAGSEMINAR OM SPISEFORSTYRRELSER OG TRENING

Jeg kom akkurat over et seminar om trening og spiseforstyrrelser i regi av ROS (rådgivining om spiseforstyrrelser) og Haukeland sykehus. Seminaret holdes fredag 19.april kl 12.00-14.30 og er gratis. Alle kan delta, men det kreves påmelding. Send en e-post til admin@nettros.no innen 12. april om du ønsker å delta.

På nettsidene til ROS kan dere også bestille informasjonsmateriell, helt gratis.

TORNEROSESØVN

Vi unge kvinner blir bombardert av råd om hvordan vi skal kle oss, sminke oss, spise og trene. Disse hysteriske rådene kommer ofte fra rosabloggere, fra kvinneblader, aviser og til og med fra NRK programmet Puls. Enkelte rosabloggere har skremmende lesertall på 90.000 daglig klikk. Klart mange jenter vil bli som Fotballfrue (Norges mest leste blogg). For hun er slank, pen, superblogger, forfatter, lykkelig gift og full av energi. Hun lever av bloggen sin, er stadig på reise, på shopping, går på røde løpere og tjener masse penger.

Det er viktig og bra at jenter ytrer seg og oppnår suksess. Gjerne gjennom blogging. Rosabloggerne har gitt unge jenter et talerør. Men det er synd at makten og gjennomslagskraften de oppnår kommer av å framstille et kvinnebilde som jeg trodde vi kjempet for å befri oss fra? Å by på kropp, flott utseende og motenytt er feminint, men kvinnesak er det ikke. I dag arrangerer Bergens Tidende, Den Nationale Scene og Litteraturhuset i Bergen debatten «Er jenter friere nå enn før?». I panelet sitter rosablogger og modell Kristine Salomonsen, BTbatt skribent Sirill Soltvedt Heimdal, Fett-redaktør Hilde Sofie Pettersen og kommentator i BT Frode Bjerkestrand.

Gjør rosablogging og jag etter idealkroppen og kapital oss friere enn før? Jeg mener høyt og rungende, «nei!» Kvinnesak er vel å kunne frigjøre seg fra nettopp dette kapital, kropps- og motehysteriet? Og kvinnefrigjøring burde ha noe med solidaritet å gjøre. Ser rosabloggerne og damebladene i det hele tatt at verden brenner rundt dem?  

De viktige stemmene med substans og sterke meninger forsvinner bak et rosa slør og banale, barnslige konkurranser. Jenter, helt ned i fjortenårsalderen vokser opp med troen på at det er mote og sminke som er hot og gir makt, og at det endelige målet er å oppnå kroppen til Fotballfruen eller bli en modell som pryder Dagbladets forside. Dette er stener for brød.

Kanskje er det så ille som noen sier, at politikk er en «gutteting»? Jeg håper kveldens debatt kan vise noe annet. 

Innlegget er også publisert på bt.no

TIPS OM SPISEFORSTYRRELSER

Etter innslaget på TV2 og innlegget mitt i Dagbladet har jeg har fått flere henvendelser fra jenter som sliter med spiseforstyrrelser. Mange spør blant annet om hvor de kan få hjelp. Ingenting er bedre enn at flere vil kjempe imot sykdommen og bli frisk! Derfor vil jeg dele noen tips som jeg selv har nytte av.

Senteret for rådgiving om spiseforstyrrelser (ROS) har vært en utmerket medhjelper for meg. Der får du få snakke med noen som forstår deg. Både de som har eller har hatt spiseforstyrrelser er velkommen. Senteret arrangerer også kurs, gruppesamtaler og temakvelder, - alt sammen gratis. 

Et annet tips er nettsiden Sunn Jenteidrett som er et samarbeidsprosjekt i idretten. Der finner du kostholdsanbefalinger, foredrag og gode forbilder. De har også en relativ ny E-læringsportal som består av kurs om idrett og spiseforstyrrelser.

Av litteratur vil jeg anbefale håndboken om spiseforstyrrelser "Sterk/svak" av Finn Skårderud, og den selvbiografiske romanen "Hvis jeg forsvinner, ser du meg da?" av  Kristine Getz.

Og for all del, dropp VG og hysteriske helseblogger. Les heller Stella Magasinet, Aftenposten Innsikt og besøk bloggene Magnhils antibloggMeningen med livet og tegnehanne.

Lykke til!

ETTERMIDDAGEN PÅ TV2

Jeg møtte smånervøs opp hos TV2 på Karl Johan og ble sendt rett i sminken. Det ble nesten litt for mye for en gråblogger, men jeg må innrømme at det også var litt stas.Mens vi ventet på sending satt alle gjestene i greenroom. Det hyggelige tv-teamet serverte oss kaffe, kjeks og frukt og sørget for en avslappet stemning. Det var mange spennende gjester, men jeg pratet mest med Jorunn Sundgot Borgen, som skulle sitte sammen med meg i sofaen. Det var fint å få "blåst ut litt" med en spesialist på ernæring, kosthold, spiseforstyrrelser og vektproblemer.

Så var det klart for direktesending! I studioet var det magi, spenning og mye energi. Opptaket gikk fint, jeg glemte nesten at jeg var på tv...Jeg trivdes så godt i selskapet til Guri og Jorunn!


Takk for alle tilbakemeldingene jeg har fått, det betyr mye! Gårsdagen var som sagt kjempefin, og jeg hadde glatt gjort det igjen. Husk; Å ha en spiseforstyrrelse er ingenting å skamme seg over.

JEG ER I DAGBLADET!

I dag har jeg et innlegg på trykk på debattsidene i Dagbladet. Jeg skriver om spiseforstyrrelser og medias kroppshysteri. Du kan lese innlegget her!SVØM DEG TIL KRETA!

Frem til 31.mars kan du delta i Norges største mosjonskampanje; "Svøm langt" hvor du kan vinne en reise til Kreta! For å delta i konkurransen må du svømme 10.000 meter og registerer deg i din lokale svømmehall. Crawl, svøm bryst, svøm rygg, eller forsøk deg på butterfly. Alt er lov! Jeg har selv deltatt de siste 3 årene og synes det er like gøy selv om jeg aldri vinner. For meg handler det mest om motivasjon og gleden ved å svømme.

Svømmebassenget er et av mine favorittsteder. Det er utrolig deilig å ligge vektløs i vannet etter en hard svømmeøkt. For meg er svømming alfa og omega. Det gir fysisk aktivitet, men det beroligende vannet gjør meg også mer avslappet. Når det gjelder trening så er svømming noe av det beste du kan gjøre! Du trener hele kroppen og idretten er omtrent skadefri. Det eneste du trenger er en badedrakt og svømmebriller. 

Hopp i vannet og svøm deg til Kreta du også!

NATURENS SOVESNACKS

Jeg vant en bloggkonkurranse denne uken! Premien var en eske med RestBites, som består av sjokoladefirkanter med økologisk gresskarkjerneekstrakt. Produktet lover en søvdyssende og beroligende effekt. Enten det gjelder å få en rolig start på dagen, eller en godt natts søvn. Jeg har spist et par biter og smaken er det ingenting å utsette produktet på! Følelsen av velvære og indre ro er jeg derimot usikker på. Mulig det bare er min skepsis til slike "vidunderkurer" som slår ut, derfor skal jeg gi det en sjanse til. I kveld skal jeg spise noen rause biter på sengekanten og telle sauer til jeg slukner.

MAT OG GODE VENNER GJØR SUSEN

Jeg er en gråblogger, men for at stemningen ikke skal bli så laber har jeg tenkt å dele noen lyspunkter med dere. Denne uken har jeg blant annet vært på toppen av Føien flere ganger, sosialisert og spist muskelmat. Praten mellom meg og min venninne gikk overraskende bra uten for mange kleine øyeblikk. Grunnen til at vi smiler kan jeg dessverre ikke huske i øyeblikket. Men kanskje det er til fotografen? (Tok du an?).På tur er sjokolade obligatorisk niste, men hjemme er det viktig med god og næringsrik mat. Også hvile, da. Restitusjon heter det visst på fagspråket. Helst må maten være kjapp og enkel å lage. I går ble det stekt svin, brokkoli og to rundstykker med ost. Til dessert spiste jeg skyr med nøtter mens jeg så en episode av "Girls". Megasunt og jeg har falt litt for de positive sideeffektene: energien, den gode samvittigheten og sist, men ikke minst blir jeg (litt) mindre sur og lei!

Forresten vil jeg tipse dere om Operasjon julegave. Du gir en julegave til en fremmed person-og får en julegave fra en annen fremmed person. Jeg deltok i fjor og anbefaler dugnadsprosjektet på det varmeste. Dette er en unik mulighet til å stalke en vilt fremmed person via nettet med samvittigheten i behold!

PAKKE FRA USA

Jeg har bestilt varer på nettet igjen. Denne gangen helt fra USA! Butikken heter iHerb og selger helsekost og kosttilskudd til en svært rimelig pris. Jeg bestilte sjokoladepålegg, frokostblanding, sjokoladepulver og pannekakemiks. Noen av produktene er listet som legemidler her i Norge og dermed ulovlig å importere. Heldigvis ble ikke varene mine stoppet i tollen, men sendt videre til mitt lokale postkontor. Nå er pakken endelig i hus og jeg er klar for å finne ut om jeg har gjort et godt kjøp!Vil du også handle varer fra iHerb? Oppgi koden: DRQ922 ved første bestilling så får du 5 i rabatt!

Handler du på nettet?

FLØIEN OPP

Jeg startet dagen med rask gange opp fløiensvingene i oppholdsvær! Turen opp tar 30 minutter.  På toppen har jeg tatt et obligatorisk skrytebilde som kan dekke flere dager.

Utsikten gir muligheter til å ta postkortbilder av den fantastiske byen. Etter å ha minglet med de rare turistene og fått tilbake pusten tok jeg fløibanen ned igjen. Selv om turen koster 40 kroner en vei er det verdt det. Høydepunktet er når den røde og blå banen møter hverandre halvveis nede (oppe?).Har du vært på Fløien?

Min livsviktige frokost

En god start på dagen er viktig. For meg handler det om en god og næringsrik frokost. Mat, kaffe fra presskanne og dagens avis er et must for meg før jeg foretar meg noe som helst.     

Som selskap har jeg ofte radiokanalen p2 surrende i bakgrunnen. Jeg står gjerne opp et par timer før jeg må gå, bare for å ha min høytidelige morgenstund. Det er alltid det samme på menyen. Knekkebrød med egg og ost, og paprika for estetikkens skyld. Til dessert er det yoghurt. 1 liter kaffe går ned på høykant (ja, jeg er avhengig).

Etter at frokosten har sunket godt ned i magen og avisen er lest, er jeg klar for hva som helst. Om jeg derimot ikke får frokost, blir jeg antakelig umulig å ha med å gjøre. Men det har både mine medmennesker og jeg heldigvis til gode å oppleve.

Spiser du frokost?

Ultralydundersøkelse

I dag var jeg på undersøkelse på Haukeland Sykehus igjen. Måtte nok en gang faste og ankom derfor medisinsk avdeling kl 10.30, en smule småsur. Jeg dro alene ettersom familien min er blitt lei av å følge meg på mine utallige undersøkelser. Dere skal slippe å få se bilder av magen min tilgriset av gele, men ultralydbildene jeg fikk utskrevet må dokumenteres.

Legen fant ingenting. Verken magesår eller barn. Jeg ble litt skuffet og sendte legen et fortvilet blikk. Han spurte om det ville hjelpe hvis han videresendte meg til koloskopi undersøkelse. Herregud, nei! Ikke det, skrek jeg. Men ettersom du fortsatt har magesmerter, er det jo fornuftig med videre undersøkelse...poengterte legen. Greit, jeg skal tenke på det, sa jeg og gikk.

Sunnhetshysteriet

Vi er fanget av sunnhetshysteriet. Blader, aviser, blogger og Internett sier det samme. Vi må spise så infernalsk sunt. Vi er utsatt for slankepress, treningsplaner og ernæringsråd. Unge jenter helt ned i fjorten års alderen blogger om at dagen er ødelagt når de spiser over 1300 kalorier. Da har det gått for langt.

 

 Det er ikke fjortisenes feil. Forbildet deres, den populære Fotballfruen, har lenge blogget om lavkarbo, sitt daglige treningsregime og syklige fascinasjon for kosthold. Med over 90 000 lesere burde hun vært mer kritisk til hva hun legger ut på bloggen. I innlegget: «Welcome to the family» forteller hun om sine fire (!) nye par sko fra Zara som hun allerede elsker. Gjesp. Det samme gjelder Tone Damli Aaberge som fronter supermat og treningskolleksjonen Bavac. Lurer på hvor mye hun tjener på det? TV-Programmet «Puls» på NRK1 er ikke bedre. Her skal vi følge en gjeng supermosjonister i trening til ekstrem-triatlon. Skal det liksom være oppbyggende og inspirerende? Hva er det vi skal oppnå? Det perfekte? Boring!

 

Selv (27) må kjempe for og ikke bli overbevist om at brød er usunt og at jeg må trene hver eneste dag. Jeg  nekter å la meg lokke inn i dette fangehullet. La oss heller ta boksehanskene på og sloss imot. Hvordan? Gjør som meg. Ta deg en bolle, legg deg i sofaen og kos deg! 

Kroppslig intelligens

Jeg gleder meg hele uken til å hente Morgenbladet i postkassen. Hver fredag kl 16.00, utslitt etter nok en krevende og regntung uke, henter jeg avisen og slår av mobilen. Ukens utgave hadde følgende hovedoverskrift: Kroppsarbeid gjør deg smartere. Reportasjen er klar i sin sak, kroppen liker ikke sittestillende arbeid.

 

Dette visste du kanskje, men nå kommer lyspunktet for oss dyslektikere (og alle andre ikke-så-skoleflinke-folk): Det finnes en kroppslig intelligens. Ved å bevege deg mye vil du får økt kroppskontroll, god timing og hjernen vil bli stimulert til å skjønne mer. I tillegg utløses kroppens eget dop, endorfiner (kan føre til avhengighet). Kjennetegn er at du blir rastløs ved for få pauser. Poenget er at psyke og kropp henger sammen.

 

Dessverre er det sånn i dag at mennesker som sitter foran datamaskinen og skriver imponerende ting er mest verdsatt. Men i fremtiden kan kanskje kroppslig intelligens få høyere status, står det i Morgenbladet. La oss håpe det.

 Fem dager i uken sitter jeg taster, i desperate forsøk på å skrive noe intellektuelt og studierelevant. Men ender som oftest opp med å skrive tweets, oppdatere Facebook og besøke nettaviser og YouTube. Jeg tror tastingen gjør meg smartere, men sannheten er at jeg bare blir dummere. Eller?

 

Dette måtte jeg teste ut og dro derfor til svømmehallen for en treningsøkt for så og gå hjem og lese pensum. Og vet dere hva, jeg leste hele 4 kapitler og brukte gul markeringspenn opptil flere ganger! I morgen har jeg planer om å starte uken med rask gange i tøffe motbakker, men mer har jeg ikke planlagt. Jeg kan jo bli treningsavhengig!

Gjennomført gastroskopi undersøkelse!

Etter å ha fastet i nærmere 9 timer, lå jeg apatisk i sofaen og holdt på å glemme hele undersøkelsen. Jeg var på raden av å svime av, men heldigvis hadde jeg ordnet meg sjåfør og fikk personlig assistanse fra dør til dør.

Kjøreturen til Haukeland var lite å skryte av. Jeg var en tikkende bombe og klarte å klappe til min stakkars hjelper flere ganger. Jeg beklaget selvsagt og prøvde å forklare at oppførselen ikke var meg selv lik.

Mens jeg satt på venterommet fantaserte jeg om all maten jeg skulle kaste i meg når alt var overstått. Kaker, sjokolade, brus, hamburger og annen junkfood (som jeg ellers hater) var nå fristende!

Dere skal slippe å få detaljerte opplysninger om undersøkelsen, men et par bilder vil jeg gjerne dele.

Da undersøkelsen var over sa legen at alt så bra (normalt) ut. Dermed måtte jeg nok en gang dra hjem fra Haukeland uten noen svar på den mystiske gåten: hva feiler det meg? Legen tok heldivis mine plager alvorlig og videresendte meg til ultralydundersøkelse.

To be continued...

Siste måltid

I dag skal jeg nok en gang til undersøkelse på Haukeland sykehus. Det er tid for undersøkelsen jeg har grudd meg mest til, nemlig gastroskopi. I ettermiddag skal jeg møte opp på medisinsk avdeling, mest sannsynlig blek som et lik, og svelge en slange. Det er betryggende å vite at jeg vil få en god dose valium, men likevel, dette kommer til å bli ekstremsport for mitt vedkommende.

Jeg har fått streng beskjed fra sykehuset om å faste i forkant. Det betyr at jeg nå sitter med mitt siste måltid på 10 timer. Jeg har laget meg en solid porsjon havregrøt og håper den holder meg mett i flere timer. Resten av dagen har jeg kun lov til å drikke vann.

Blodsukkeret mitt kommer til å synke til et kritisk nivå i løpet av dagen og humøret kommer til å svinge i alle retninger. Med hensyn til mine medstudenter kommer jeg derfor til å skulke lesesalen i dag. Om du lurer på hvordan dagen min utvikler seg kan du følge meg på Twitter

Beintetthetsmåling på Haukeland Sykehus

I dag var jeg på Haukeland Sykehus igjen. Denne gangen var det revmatologisk poliklinikk som hadde æren av å ha meg på besøk. Jeg var innkalt til en beintetthetsmåling, som er en røntgenundersøkelse for å sjekke om jeg har benskjørhet (osteoporose). Jeg følte meg litt malplassert der jeg satt på venterommet sammen med 3 eldre damer, men et sykehusbesøk er jo alltid spennende! Før jeg fikk slippe inn til legen måtte jeg fylle ut et spørreskjema om østrogen, overgangsalder og beinbrudd og så videre...

Legen var sporty og stilte opp som fotograf ettersom jeg lå fastspent på benken. Røntgenundersøkelsen var smertefri og jeg synes faktisk det var litt artig. Dessuten var jeg ganske trygg på at knoklene mine var fulle av kalk. Jeg mener, yoghurt er jo livretten min!Overlegen kunne fortelle at beinmassen min var helt innenfor normalen. Men spenningen fortsetter neste uke. Da skal jeg tilbake for en gastroskopi undersøkelse. Følg med!

skraatak85

skraatak85

33, Bergen

Gråblogger Kontakt: joma85@hotmail.com

Follow on Bloglovin


Kategorier

Arkiv