hits

februar 2013

GOD BOK OM SOSIAL KOMMUNIKASJON

Sosial kommunikasjon-personlig-samtale-verdi

Av: Cecilie Staude og Svein Tore Marthinsen

Kommuneforlaget AS, 2013, Oslo

Denne boken starter fint med introduksjon om analog kommunikasjon. Det dreier seg altså om den gode samtalen. Boken beskriver enkelt og godt hvor viktig det er med kunnskap for å lykkes med sosiale medier. Boken har fine illustrasjoner, tabeller og gode eksempler.

Sosiale medier endrer hverdagen vår. Skillet mellom privat og offentlig har blitt mer utydelig. Fordelingen av makt mellom dem som har digital kunnskap og dem som ikke har blir skjevere. Og nå er det ikke lenger redaktører som bestemmer hva du skal lese. Det er ikke engang redaktører som bestemmer hva som kan publiseres (på nett). Sosiale medier gir deg anledning til å velge tekster selv, og være din egen redaktør om du vil.

Boken begrunner eksplosjonen av bruk av sosiale medier og nettbruken med vårt behov for å møte andre folk og eksponere oss på andre måter enn på gamle måten (det fysiske møtet).  Vi liker den uforpliktende deling av opplevelser, få tilbakemeldinger, «å kikke» på andres privatliv og søke etter informasjon selv. På nett blir vi likeverdige. Hvor vi bor, hvordan vi ser ut og hvem vi faktisk er spiller ikke lenger noen rolle. Nå er det hva vi har på hjertet som gjelder. I tillegg er sosiale medier lett tilgjengelig og gratis.

Og åpenhet har blitt mer utbredt. Flere velger å blogge om sykdom eller om sitt rosa privatliv. Boken stiller seg positiv til deling og mer åpenhet. Det å være raus, enten det gjelder å vise frem en fasade eller en skyggeside appellerer til mange.

Om jeg savner noe i boken, er det mer innhold om fallgruvene i sosiale medier. Informasjonsmengden blir lett overveldende. Uten redaktører til å gjøre jobben for oss, må vi selv sortere hva som er løgn og hva som er sant, hva som er barter og hva som er snørr. Ingen lett jobb, for å si det forsiktig.

Mye informasjon og kommunikasjon skjer i dag på nett, og barn må få opplæring i nettbruk på skolen. Boken stiller seg positiv til sosiale medier. Den forklarer sosiale medier nettopp som sosiale, som tilleggskanaler. «Livene våre leves ikke på nett, men de leves der også» (s.13).

Avslutningsvis tar boken også opp konsekvenser og utfordringer ved åpenhet/utlevering i sosiale medier. Nettet glemmer aldri og boken gir viktig informasjon om relevante nettsider som kan bistå brukerne i å verne om sitt digitale liv.

Et stort pluss er at forfatternes egen stemmer kommer tydelig frem. Staude og Marthinsens sterke synspunkter gir boken tyngde.

Denne boken fortjener et stort publikum! 

ÅRETS FESTSPILLPROGRAM ER LANSERT!

Den nye Festspilldirektøren Anders Beyer har endelig lansert programmet for Festspillene i Bergen (22.mai-05.juni 2013). Nytt av året er grupperingen av arrangementene under de tre skiltene Fornøyelser, Forbindelser og Forstyrrelser. Jeg har tatt en kikk og er veldig fornøyd med innhold og utforming. Både de splitter nye nettsidene og programkatalogen med det spreke designet ser svært innbydende ut.

Det gleder meg at Beyer har gjeninnført satsingen på litteratur og debatt. Ordskifte betår av en rekke samtaler og debatter på Litteraturhuset. Et annet tilbud som jeg falt pladask for er skrivekurset (forbeholdt kvinner) med forfatter Olaug Nilsen. Mitt tips: Meld dere på før det blir fulltegnet!

Ellers ser årets teaterprogram veldig spennende ut, med blant annet gjestespill fra Betty Nansen Teatret og Neander Teater (Danmark) og en urpremiere fra Jo Strømgren Kompani. For å holde en viss oversikt har jeg hengt programmet opp på veggen.

Festspillperioden er som alltid midt i eksamensperioden, men fortvil ikke. Allerede 19.april er det gratis Festspillforspill på Logen Teater-kun for studenter!

I MORGON, I MORGON, MEN IKKJE I DAG

Nå har jeg akkurat kommet hjem fra søndagsskole med Agnes Ravatn. Hun stilte opp med selvlaget powerpoint og holdt et lite multimediashow for et begeistret publikum. Jeg noterte ned mange gode tips til hvordan jeg kan bekjempe prokrastinering. Nå skal jeg begynne et nytt og bedre liv!


Her er noen av eks-internettjunkien Agnes sine beste tips:

  • Lag delmål ved å bryte oppgaven ned i mindre biter
  • Legg frem alt du trenger for å utføre oppdraget
  • Lukk øynene og se for deg det du skal gjøre. (Da lurer du hjernen til å tro at den skal gjøre noe den har gjort før).
  • Jobb konsentrert i 25 minutter og ta så 10 minutter pause. (Da kan kan du se kattevideoer eller sjekke Facebook med god samvittighet)
  • Planlegg belønninger. F.eks. en kino på kvelden eller et cafebesøk

Lykke til!

MITT KVINNELIGE FORBILDE

Som dere kanskje allerede har skjønt, er mitt forbilde Agnes Ravatn. I dag hyller jeg henne i Bergens Tidende ved å skrive litt om hvorfor hun er så bra. 

Og passende nok er det Ravatn som holder dagens Søndagsskole på Litteraturhuset! Kl 14.00 skal hun snakke om utsettelsessyndromet og hjelpe deg med å ta livet tilbake. Jeg gleder meg vilt.

DIKT I AFTENPOSTENHELGENS OVERRASKELSER

Helgens første overraskelse startet med et dyrt kafebesøk. Jeg ble mildt sagt overrasket, da servitøren krevde 42 kroner for en kakao! Det ble ikke noe bruchetta på meg, for å si det sånn...Heldigvis var drikken varm, hjertegod og hjemmelaget, så jeg ble fornøyd. Hovedattraksjonen med kafebesøk er jo tross alt rette vegger, kunsten på veggene og all summingen fra gjestene. På lørdag så jeg siste espisode av den danske depresjonskomedien "Lykke" i NRK nett-tv. Selv om Lykke og Anders (pain in the) Assing endelig kysset, var det trist. Så trist var det, at da rulleteksten kom måtte jeg skrive en klagetweet på Twitter. En av mine følgere besvarte meg med den beste trøstemeldingen. Sesong 2 ligger allerede i NRK nett-tv! OMG. Hvorfor har jeg ikke oppdaget det? Uansett, nå kan jeg forsette å følge Lykke Leth og Anders (pain in the) Assing i 10 nye episoder!


Søndag formiddag bestemte jeg meg for å være sosial, så jeg ringte mine nærmeste naboer og bestilte kaffe. Stian, Astrid og deres lille sjarmerende Frej er alltid gjestfrie og i godt humør. Stian sørget for sterk og god kaffe, Astrid fortalte om sin nye jobb og Frej underholdt med å helle en skål med peanøtter på gulvet. Nå er jeg hjemme under skraataket igjen og klar for en ny og overraskende uke.

TIPS OM SPISEFORSTYRRELSER

Etter innslaget på TV2 og innlegget mitt i Dagbladet har jeg har fått flere henvendelser fra jenter som sliter med spiseforstyrrelser. Mange spør blant annet om hvor de kan få hjelp. Ingenting er bedre enn at flere vil kjempe imot sykdommen og bli frisk! Derfor vil jeg dele noen tips som jeg selv har nytte av.

Senteret for rådgiving om spiseforstyrrelser (ROS) har vært en utmerket medhjelper for meg. Der får du få snakke med noen som forstår deg. Både de som har eller har hatt spiseforstyrrelser er velkommen. Senteret arrangerer også kurs, gruppesamtaler og temakvelder, - alt sammen gratis. 

Et annet tips er nettsiden Sunn Jenteidrett som er et samarbeidsprosjekt i idretten. Der finner du kostholdsanbefalinger, foredrag og gode forbilder. De har også en relativ ny E-læringsportal som består av kurs om idrett og spiseforstyrrelser.

Av litteratur vil jeg anbefale håndboken om spiseforstyrrelser "Sterk/svak" av Finn Skårderud, og den selvbiografiske romanen "Hvis jeg forsvinner, ser du meg da?" av  Kristine Getz.

Og for all del, dropp VG og hysteriske helseblogger. Les heller Stella Magasinet, Aftenposten Innsikt og besøk bloggene Magnhils antibloggMeningen med livet og tegnehanne.

Lykke til!

BLOGGEN HAR FÅTT FANSIDE PÅ FACEBOOK

I dag lærte vi om sosiale medier på studiet. Etter fire timer var jeg utmattet av kattevideoer, statusoppdateringer, tweets og ymse informasjon fra Internett. Men, ironisk nok, ble jeg samtidig inspirert til å øke min nettaktivitet. Resultatet er at jeg har opprettet en faside for bloggen. Litt selvmotsigende kanskje for en gråblogger, men sånn har det altså blitt.

Noe av det beste med sosiale medier er synergieffekten. Muligheten til å publisere noe to steder på en gang. Altså, når jeg poster et innlegg på bloggen, vil det samtidig dukke opp på fansiden. Smart!

Jeg blir veldig glad om du vil like siden, - og del den gjerne med venner!

GJEST I UKENS KVITTER!

Denne uken har jeg vært så heldig å være gjest hos Norges første og eneste seriøse podcast om sosiale medier. Podcasten heter "Kvitter" og tar for seg tips, nyheter, sladder og alt annet som ferdes i Twittosfæren. Intet mindre enn en oppsummering av uken som har gått på sosiale medier!

Jeg er fast lytter og synes derfor det var ekstra stas å bli invitert som gjest. I studio møtte jeg to andre bloggere som er nominert til Vixen Blog Awards. Jeg sendt dem begge to et skrått blikk, men ønsket dem lykke til med prisutdelingen!

"Kvitter" har eget studio på Bergen Kjøtt og spiller inn en ny episode hver uke. I tillegg til gjester består "Kvitter" av et fast kompetent panel. Henrik Hylland Uhlving (programleder), Axel Vindenes og Kasper Synnevåg utgjør den harde kjernen.

Jeg har lite erfaring med radio, men synes alt nytt er spennende. Programlederen og resten av (det mannlige) panelet tok godt imot meg. Det var en kul opplevelse som absolutt ga mersmak! 

Episoden kan høres på Kvitters stream on Soundcloud fra og med fredag 15. februar!

SKRIVEKURS MED KULTUR- OG DEBATTREDAKTØR HILDE SANDVIK

Hilde Sandvik fra Bergens Tidende delte sine beste skrivetips på Studentsenteret i dag ettermiddag. Titalls studenter hadde møtt opp for å høre Sandvik fortelle hva som skal til for å komme på trykk. Sandvik poengterte at det viktigste er å finne sin egen stemme, ikke å skrive "den perfekte kronikken".

Hun ble selv fengslet av litteraturen, da hun blant annet leste Dostovjeski og Undset. Da hun senere begynte på universitetet, kom hun inn i en tekstverden hun ikke skjønte bæret av! Men ved å lese andre studenters oppgaver, lærte hun etterhvert språket å kjenne. "Å herme" er en god måte å bli god på.

Da Hilde Sandvik begynte i Bergens Tidende kom hun direkte fra Oslo. Hun var redd og usikker, men fikk uvurderlig hjelp av Asbjørn Kristoffersen (kommentator i BT). Et av Sandviks mange tips er nemlig å ha gode hjelpere rundt seg. Kritikk er hardt, men det gjør deg til en bedre skriver!

Avslutningsvis avslørte kultur- og debattredaktøren sin favorittblogg: Brain Pickings

SØNDAGSSKOLE PÅ LITTERATURHUSET

Jeg har vært på søndagsskole for første gang i mitt liv. Folk stod i kø langt innover i korridorene, mens de tryglet og ba om å få plass. De heldige ville nemlig bli belønnet med et klistremerke i boken. Forfatter Ragnar Hovland innledet søndagsskolen med å si at han håpet å sette et støkk i folk. Videre kunne han avsløre at han var ingen dyp religiøs person. Han presiserte at han har forsøkt flere ganger, men uten hell. 

Publikum satt pent på stolene sine og lyttet da søndagsskolelæreren leste høyt fra bøkene sine. Selv tok jeg ingen sjanser og foldet hendene mine. Midtveis utbrøt Hovland at han håpet alle hadde fått kaffe. Kaffedrikking er nemlig noe av det viktigste med søndagskole, kunne han fortelle.

Det hele ble avrundet med allsang og Hovland foran et gedigent orgel. Gjennom vinduet kom skarpe solstråler og jeg kjente meg straks som et nytt og bedre menneske. 

Litteraturhuset arrangerer (gratis) søndagsskole hver søndag kl 14.00.

Ha en velsignet søndag!

STUDIEHVERDAGEN ER I GANG!

Jeg står tidlig opp, drikker kaffe, spiser frokost og leser aviser. Så pakker jeg sekken med termos, tørre skiver og notatblokk. På vei mot forelesning på Nygårdshaugen.

Jeg og mine medstudenter på praktisk informasjonsarbeid får solid innføring i hvordan man jobber som informasjonsmedarbeider. Vi lærer blant annet å skrive pressemelding, gjøre intervju, research og lage kommunikasjonsplan. Om et par uker skal vi ha om sosiale medier, det gleder jeg meg til! Det er mye å lære før praksisperioden begynner i mars, men jeg spør og noterer alt jeg kan. Jeg er en rastløs sjel og trives veldig godt med å få praktiske oppgaver knyttet til undervisningen. Klassen er delt inn i to redaksjoner og ansvarlig for å publisere (saklig) innhold på studiets nettside hver uke. Vi kjeder oss ikke, for å si det sånn...

 

HOUSE OF CARDS - NY FAVORITTSERIE

1. februar var det premiere på serien "House og Cards" med Kevin Spacey i hovedrollen. Den politiske dramaserien vises kun på Netflix og er regissert av David Fincher som blant annet står bak filmene "Zodiac", "Figth Club" og "The Social Network". Medlemskap hos Netflix koster 79 kroner i måneden og kan bestilles her!

 Kongressmedlemmet Francis Underwood (Kevin Spacey) gjør alt han kan for å få det som han vil. Serien viser oss grådigheten og korrupsjonen i dagens Washington D.C. Journalisten Zoe Barnes (bildet) er min favoritt. Hun er en nådeløs og hardtarbeidende reporter i den lokale avisen, Washington Herald. Hun inngår et hemmelig samarbeid med Francis. Sammen forsøker de å snu opp ned på maktkabalen i den amerikanske kongressen. 

"House of Cards" er full av kyniske og iskalde karakterer som likevel klarer å kapre seernes sympati. De er rå og direkte og skaper spenning tross lite vold og action-scener. Jeg har sett tre episoder og er hekta! 

BOKKLUBB PÅ DEN NATIONALE SCENE

Lørdag 2.februar var det temaet "Lengselen etter å bli elsket" som ble diskutert i teaterkjelleren. På scenen satt regissør Petter Næss, samlivsekspert Frode Thuen og teatersjef Agnete Haaland. Samtalen tok utgangspunkt i den aktuelle forestillingen "Mørketid" som spilles for fulle hus på Lille Scene. Det var gledelig å se at så mange hadde ofret kjøpesenteret til fordel for teateret denne lørdags formiddagen. Bokkklubb har fri entre og arrangeres en gang i måneden. Anbefales!VELKOMMEN TIL LITTERATURHUSET I BERGEN!

Endelig er dørene åpne i Østre Skostredet 5-7! Bokhandelen i første etasje består av en solid samling litterære perler både for store og små. 

Like viktig som bøkene er salongen hvor man kan lese eller småpreike med andre litteraturglade bergensere. Sjefen selv, Kristin Helle-Valle, går rundt og smårydder, mens hun hilser på besøkende som stadig ramler inn dørene.Huset er fortsatt under oppussing, men jeg synes det var spennende å måtte lete meg fram til de ulike rommene. I andre etasje fant jeg vegger fylt med sitater og spenstige illustrasjoner, malt av Nhu Diep.Forfatter Tomas Espedal bli kanskje ikke stamgjest hos Litteraturhuset, men publikum kan se ham syklende i motbakke med Amalie Skram i bakgrunnen.Colonialen kafe oog brasserie serverer mat hver dag. Bakverk, ostefat, kaffe, vin, blings og pasta er noe av menyen. Anbefales!Da jeg gjestet Colonialen fredag formiddag var det mange gjester og god stemning i lokalet. Den estetiske kafeen har såklart store vindu med utsikt til gaten, slik at du kan se og bli sett!

Jeg håper bergenserne lar seg lokke og besøker det nye Litteraturhuset. Her er det høyt under taket, hyggelig betjening og mye å bli inspirert av. Sjekk ut programmet på hjemmesiden, eller bare stikk innom for en kaffe og prat. Her er alle velkommen!

skraatak85

skraatak85

33, Bergen

Gråblogger Kontakt: joma85@hotmail.com

Follow on Bloglovin


Kategorier

Arkiv