mars 2013

PÅSKE SNAKK

Påsken går utmerket. Lange frokoster med rundstykker og kopper med kaffe er hovedaktiviteten. Dagene fyller jeg med byvandringer eller tur til Fløien. Om kveldene ser jeg påskekrim og snakker litt med nabokatten. I morgen har jeg takket ja til middagsbesøk og kino.

Det blir lammestek og dokumenterfilmen "Stories we tell". Etter det gleder jeg meg til å begynne i praksis igjen og lese ferske aviser!

UTDRAG FRA NOVELLEN "ISLAND"

Denne teksten kom til meg i en e-post. Jeg husker ikke fra hvem, men takk uansett.

"Its dark because you are trying too hard. Lightly child, lightly. Learn to do everything lightly. Yes, feel lightly even though youre feeling deeply. Just lightly let things happen and lightly cope with them. I was so preposterously seri...ous in those days...Lightly, lightly-its the best advice ever given me...So throw away your baggage and go forward. There are quicksands all about you, sucking at your feet, trying to suck you down into fear and self-pity and despair. Thats why you must walk so lightly. Lightly my darling..."

(Aldous Huxley, Island)

HØYDEPUNKTER FRA PRAKSIS SÅ LANGT

Etter to uker i praksis ved Litteraturhuset begynner jeg å bli varm i trøyen. Jeg har blitt godt kjent med huset, de hyggelige ansatte og opplevd mange spennende arrangementer! Et av høydepunktene var da forfatter Hanne Ørstavik leste opp et utdrag fra kåseriet "Begjær". En ærlig og åpen tekst som skapte gjenklang hos meg. Hele teksten kan du lese på Minervanett sine nettsider og anbefales sterkt.

Når jeg jobber på arrangementer på kveldstid er oppgavene mine å ta bilder, tvitre og hjelpe til med rigging før start. Ellers er jeg tilgjengelig for å svare på generelle spørsmål fra gjester. Jeg føler meg priviligert som får være med på å gi gode kulturtilbud til bergensere!

En av mine favorittserier er den danske krimserien "Broen" hvor vi møter etterforsker Saga Noren. Da jeg hørte at manusforfatterne skulle besøke Litteraturhuset var jeg kjapp ute med å sikre meg vakt den kvelden. Camilla Ahlgren og Hans Rosenfeldt delte raust av sine hemmeligheter da de ble intervjuet av journalist Kari Birkeland. Publikum fikk høre om skriveprossesen og hvordan man skriver en god TV-serie. I tillegg fikk vi se eksklusive klipp fra kommende sesong 2.

Les hva jeg tidligere har blogget om praksisoppholdet 

VÅRSTEMNING I BERGEN

Asfaltpåske er slett ikke verst. Med varm kakao i koppen og sol i ansiktet er jeg mer enn fornøyd.

Kidza underholder med spenstige triks på skulturen i byparken.

Hvem som står bak dette kunstprosjektet aner jeg ikke, men jeg mistenker en eller annen hipster. "Bosso Fataka" betyr for øvrig "turn trash into sculpture".

Fjellsiden bader i sol, og det samme gjør loftshybelen min som skimtes helt til venstre på bildet.

Måkene danser lett på isen.

God palmesøndag!

MIN STILLE PÅSKE

Min påske er lastet med TV-krim, egg, sjokoladepålegg, Påskelabyrinten på P1 og litt lidelse. Påskehøytiden er en stille tid. En tid hvor jeg med god samvittighet kan trekke meg tilbake.

Da jeg var barn var tradisjonen å dra på hytten med familien, spille brettspill og løse kryssord i fellesskap. De siste årene har jeg feiret påsken alene i byen. Familien er oppløst og jeg trives godt i eget selskap. De tomme gatene og de stengte butikkene er et fint syn. Jeg gleder meg til å gå på Fløien uten massene, spise meg høy på kolesterol og palmeolje og løse krimgåter på tv.

Og sist, men ikke minst, nyte at det er meldt sol i Bergen hele påsken!


Hva skal du i påsken?

NI VIKTIGE KORT

Lommeboken min består av 9 (livsviktige) kort, bortsett fra et par kronestykker og litt lommerusk. 

 

  • Lånekort til norske bibliotek (adgang til en solid samling av musikk, bøker og film)
  • Medlemsskap hos Studentersamfunnet (kultur og debattermøter)
  • Kaffekort hos studentkafeene (koffein er mitt dop)
  • BT-kortet (gode rabatter til ulike arrangementer)
  • Medlemsskap hos Kinosonen (rabatterte kinobilletter)
  • Frede Forsikring (greit å ha)
  • Frammøtekort hos Søndagsskolen på Litteraturhuset (gir klistremerke og stjerne i boken)
  • Visakortet (legitimasjon og penger)
  • Studentkortet ( gir dannelse og adgang til studentlivet)

 

Hvilke kort har du i lommeboken?

SMAKFULL OG HEKTISK PRAKSIS

Da er jeg godt i gang med praksis! Det er høy aktivitet, både tidlig og sent. Vi løper mellom arrangementer på Litteraturhuset og grunderhuset HUB på bryggen, hvor administrasjonen holder hus. Mine oppgaver til nå har vært å skaffe årer og fruktkurv, tvitre, poste statusoppdateringer og bilder på Facebook siden, og annet forefallende arbeid. Det er ikke mangel på arbeid for å si det sånn!Prosjektleder Heidi og meg i full konsentrasjon

Det er god stemning på Litteraturhuset om dagen. Det er en glede å kunne fortelle at 15 000 har besøkt huset siden åpningen 31. januar! Snart kommer dessuten en ny programkatalog. Jeg kan love dere mange spennende navn og arrangementer fremover. I tillegg anbefales alltid et besøk i boksalongen. Der kan du hente deg lesestoff fra bokhyllene og varme deg foran peisen. Om du blir sulten eller tørst er det ikke langt til Colonialen. Cafeen selger blant annet kaffe, nybakte boller og lekre ostefat. Hver mandag-fredag serverer de frokost mellom kl 07-11. DAGENS OVERRASKENDE INNKJØP

I dag har jeg gjort et par ærend for Litteraturhuset, vært på biblioteket, gått en tur og shoppet (!) Jeg klarte å svi av 300 kroner på kosemetikk, og er fortsatt litt overrasket over meg selv. Jeg husker ikke sist jeg brukte så mye på skjønnhetsprodukter! Men jeg kan avsløre at kjøpet føles godt.

Kremen prøvde jeg i butikken og var (beklager uttrykket) helt fantastisk! Shampoen fikk jeg ikke testet av naturlige årsaker, men jeg tror det var et godt kjøp.

Nå skal jeg se gårsdagens reprise av "Lykke" i nett-tv. Serien sendes altfor sent for min døgnrytme, så nett-tv er min reddende engel!

JEG HAR GJESTEBLOGGET!

I dag kom gladmeldingen om at innlegget mitt er publisert på bokbloggen til NRK! Jeg har lest tre faglitterære bøker om sosiale medier (to norske og en amerikansk) og sammenliknet dem. Resultatet kan leses her!

Legger ved et bilde av søte Colin. Og med det sier jeg: God helg!DEN GAMLE I MEG

Et avsnitt i serien "Jeg, en gråblogger"

Jeg har en gammel sjel fanget i en ung kropp. Jeg liker godt å stå tidlig opp, høre på radio, spise skiver med tørr ost og drikke lunken te. Gjerne i flere timer. Jeg liker å se ut av vinduet på fuglene som flyr i ring over Sparebanken Vest bygget. Jeg liker å sitte på det første setet på bussen hvor jeg kan se sjåføren og veien fremfor oss. Jeg liker å spasere i rolig tempo til butikken. Se etter dagens tilbud og planlegge hva jeg skal spise til middag. Jeg setter stor pris på de små tingene, som oppholdsvær, en kopp kaffe, et godt måltid og Dagsrevyen. Jeg liker stillheten og dager hvor ingenting skjer. Jeg gleder meg til en middagshvil som avløses av en kjeks og en kopp kaffe. Jeg ser frem til å legge meg i en varm seng, lenge før kveldsnytt. Jeg gleder meg til kroppen min blir like gammel som sjelen.

Teksten er publisert i tidsskriftet Kraftverk

DAGENS FRISYRE OG SPENNENDE MØTE

Hold dere fast for her kommer et bilde av dagens frisyre! Årsaken til at jeg har satt opp håret (tok meg 20 minutter å få det til) skyldes en avtale på Litteraturhuset.Jeg møtte prosjektleder Rebekke Kvelland (damen i rødt) for å bli kjent og lage arbeidsplan for min praksisperiode. Etter en hyggelig samtale på husets egen cafe, Colonialen, fikk jeg en omvisning. Huset har 4 etasjer og flere rom enn jeg kan telle. Mange av rommene er fortsatt under oppussing, men jeg er sikker på at resultatet blir flotte og inspirerende skriverom for byens forfattere.

I morgen skal jeg få opplæring og på onsdag blir det 09-1600 jobb!

EN GRENSELØS UTSTILLING TIL ETTERTANKE

Kunstmuseene i Bergen har for tiden en utstilling av New York-kunstneren Tony Matellis. Han er kjent for sin detaljerikdom og absurde sammenstillinger, hvor kun fantasien setter grenser. I utstillingen "A human Echo", er skulpturene både mennesker og dyr som har forlatt kunsten og gjenstår som avfallsrester-som et ekko av menneskets eksistens. Utstillingen er uhyggelig og humoristisk, men krevende. Jeg holdt ut i en drøy halvtime.

Fucked (Couple)

Josh (eller Gosh, som jeg kaller han)

Yes! Utstillingen bestod også av flere skitne speil. Dypt fascinerede.

Meat Head

Old Enemy- New VictimUtstillingen vises i Stenersen og varer til 5.mai. 

TORNEROSESØVN

Vi unge kvinner blir bombardert av råd om hvordan vi skal kle oss, sminke oss, spise og trene. Disse hysteriske rådene kommer ofte fra rosabloggere, fra kvinneblader, aviser og til og med fra NRK programmet Puls. Enkelte rosabloggere har skremmende lesertall på 90.000 daglig klikk. Klart mange jenter vil bli som Fotballfrue (Norges mest leste blogg). For hun er slank, pen, superblogger, forfatter, lykkelig gift og full av energi. Hun lever av bloggen sin, er stadig på reise, på shopping, går på røde løpere og tjener masse penger.

Det er viktig og bra at jenter ytrer seg og oppnår suksess. Gjerne gjennom blogging. Rosabloggerne har gitt unge jenter et talerør. Men det er synd at makten og gjennomslagskraften de oppnår kommer av å framstille et kvinnebilde som jeg trodde vi kjempet for å befri oss fra? Å by på kropp, flott utseende og motenytt er feminint, men kvinnesak er det ikke. I dag arrangerer Bergens Tidende, Den Nationale Scene og Litteraturhuset i Bergen debatten «Er jenter friere nå enn før?». I panelet sitter rosablogger og modell Kristine Salomonsen, BTbatt skribent Sirill Soltvedt Heimdal, Fett-redaktør Hilde Sofie Pettersen og kommentator i BT Frode Bjerkestrand.

Gjør rosablogging og jag etter idealkroppen og kapital oss friere enn før? Jeg mener høyt og rungende, «nei!» Kvinnesak er vel å kunne frigjøre seg fra nettopp dette kapital, kropps- og motehysteriet? Og kvinnefrigjøring burde ha noe med solidaritet å gjøre. Ser rosabloggerne og damebladene i det hele tatt at verden brenner rundt dem?  

De viktige stemmene med substans og sterke meninger forsvinner bak et rosa slør og banale, barnslige konkurranser. Jenter, helt ned i fjortenårsalderen vokser opp med troen på at det er mote og sminke som er hot og gir makt, og at det endelige målet er å oppnå kroppen til Fotballfruen eller bli en modell som pryder Dagbladets forside. Dette er stener for brød.

Kanskje er det så ille som noen sier, at politikk er en «gutteting»? Jeg håper kveldens debatt kan vise noe annet. 

Innlegget er også publisert på bt.no

SÅNN ER DET BARE

Til høsten er det tid for et nytt spennende og viktig stortingsvalg. Og for noen er det første gang de skal stemme. Det kan oppleves som et overveldende og forvirrende ansvar. Hva innebærerer stemmeretten, hvilke saker er viktige og ikke minst, hvem skal du stemme på?

I forbindelse med at det er 100 år siden det ble allmenn stemmerett for kvinner i Norge, lanserer forlaget Aschehoug & Co en bok som oppfordrer førstegangsvelgerne til nettopp å bruke stemmeretten sin. Boken "Sånn er det bare" deles ut til alle landets 2. og 3. klassinger i videregående skole.

Selv om jeg har benyttet meg av stemmeretten i flere år, synes jeg fortsatt det er vanskelig å orientere seg i mylderet av informasjon. Så boken er ikke bare for elever på videregående . Du kan godt være eldre. Om du fortsatt har et spørrende og ungdommelig sinn og ikke skjønner alt her i verden, så er boken som skrevet for deg. Sånn er det bare.

Derfor ble jeg ekstra glad da forlaget sendte meg et eksemplar av "Sånn er det bare". Boken inneholder både sakprosa, tegneserier og skjønnlitteratur om en rekke tema. Bidragsyterne skriver humoristisk og alvorlig om blant annet psykisk helse, vold, abort, miljø og krigen i Afghanistan. Alle tekstene er relativt korte og forståelige. 

Noen ganger er det lett å tenke: "Min stemme teller ikke uansett". Men det er feil. Å bruke stemmeretten din er noe av det smarteste du kan gjøre! Du vet innerst inne at du har en liste av ting du irriterer deg over, og ville ha endret hvis du hadde hatt makten. Vel, stemmeretten er en del av din makt. Ved å lese "Sånn er det bare" lover jeg deg at du vil bli både provosert, engasjert og underholdt. Om du får lyst til å kaste boken i veggen blir faktisk redaktøren fornøyd!

Les og diskuter på sannerdetbare.no

PRAKSISPLASS I BOKS

Endelig har vi fått tildelt praksisplasser på studiet! Etter flere uker med forelesninger om praktisk informasjonsarbeid venter nå 5 uker i arbeidslivet. En stund var litt redd for at jeg skulle havne hos BKK eller Fiskeridirektoratet, men nå er det Litteraturhuset som gjelder *gledeshyl*!

Arbeidsoppgavene vil være litt og hvert, alt i fra sosiale medier og tekstskriving, til å bistå på arrangementene på kveldstid. I neste uke skal jeg treffe prosjektleder Rebekka Kvelland for å avtale nærmere. Jeg gleder meg!

RIP RENAULT MEGANE

I dag tok pappa og jeg den siste kjøreturen med bilen vår. Etter 15 år og 152 000 km med opp og nedturer, er det dessverre slutt. Rustlidelsene er nå så alvorlige at bilen vil bli kjørt til Rådalen. I den forbindelse tok jeg noen poseringbilder som minne.

Det har vært trist å oppleve bilen vår forfalle det siste halve året. Dører vil ikke lengre åpne seg, og vindusruter er umulig å rulle ned...etc. Jeg trøster meg med at det er naturens gang. Takk for turen, Renault Megane!

IDIOTSIKKERPLAN

Agnes Ravatn har for tiden en serie i ukeavisen Dag og Tid som heter: "Eksistensiell Førstehjelp". I ukens nummer handler det om Internett og prokrastinering. I den forbindelse har hun laget en lang liste med punkter som skal hjelpe deg med å jobbe mer effektivt. Jeg har klippet den ut og hengt den opp på veggen, og anbefaler at du gjør det samme.skraatak85

skraatak85

29, Bergen

Gråblogger Kontakt: joma85@hotmail.com

Follow on Bloglovin


Kategorier

Arkiv

hits