mars 2014

MESTRINGSFØLELSE

En følelse jeg er veldig avhengig av er mestring. En av mine kilder for å oppnå mestring er å skrive. Å redigere og finpusse på tekster helt til de tilslutt blir så godt som "ferdige" er en god følelse. Å i tillegg være så heldig og noen ganger se egen tekster på trykk i aviser er en stor seier. Da får jeg følelsen av et stykke godt utført arbeid.

Ved siden av skrivingen er fysisk aktivitet er god øvelse. Enten det gjelder å bestige et fjell eller svømme 1000 meter. Følelsen etterpå er alltid god. Dagen får mening. Og jeg kjenner at kroppen er fysisk sliten.

En annen ting jeg synes er berikende er å lese en god artikkel eller bok. Ny innsikt eller kunnskap kan ofte gi en følelse av mestring. 

Å motta avslag på jobbsøknader, fra menn og fra familie tærer på mestringsfølelsen. Det gjør at du må være enda sterkere for ikke å synke. Å føle seg mislykket er en svært dårlig følelse. Derfor prøver jeg hver dag å oppsøke opplevelser og miljøer som gir meg mestring. 

#blogg #hverdag #helse #trening #litteratur #foto #inspirasjon

"LIKE" FOR "DISLIKE"

Forfatter og kunstkritiker Kjetil Røed har utgitt boksingelen "Dislike" på Flamme forlag. Røed er positiv til Facebook, men mener bruken er på ville veier.

Han er bekymret for at skillet mellom det private og offentlige blir utvasket, og redd for hva som vil skje når vi «liker» nesten alt. Røed drøfter hvordan vi misbruker Facebook, og han spør om det heller er slik at Facebook misbruker oss? Facebook styrer strømmen. På manipulerende vis redigerer nettstedet hva du som forbruker er interessert i og hva som er mest populært/omtalt. "77 andre venner liker dette".

Facebook er designet av (korrupt) reklame etter brukerens søkehistorikk. Når brukerne for eksempel skifter sivilstatus fra gift til singel, får de tilbud om datingtjenester.

Med smarttelefoner er vi konstant pålogget, og dermed aldri i situasjonen. Tilgjengeligheten og den kontinuerlige infoflyten definerer vår hverdag. Røed påpeker betydningen av oppmerksomt-nærvær, av å ta seg tid til å lese en artikkel fullt ut, uten avsporinger. Eller kunsten å nyte fjellturen istedenfor å publisere bilder av den på Facebook. Og at "likes" faktisk ikke betyr noe. Saklig.

Sosiale medier stjeler store deler av dagen. Jeg vil gjerne bli mindre avhengig og slippe å forholde meg til "like" funksjonen. Essayet gir dessverre ingen revolusjonerende tips eller løsninger på problemet. Men "Dislike" er viktig. Mange er forført av FB. Vi trenger Røeds motforestillinger. Mange unge higer så sterk etter "likes" at de sensurer seg selv og viser en falsk fasade for å være attraktiv. Glanset fasade og rosenrøde historier fra hverdagen dominerer. Skyggesiden er forbeholdt IRL (in real life). Oppvask og nedturer beholder vi for oss selv. Krangelen med kjæresten deles sjelden på Facebook. Det er det positive og vellykkede som får mest "likes". Eller?

Vi trenger ikke lenger å huske og handle aktivt. Facebook minner oss om at kompisen har bursdag. TV-program og bedrifter forteller stadig "du finner oss på Facebook". Vi blir slaver for mekaniseringen.

Facebook er ikke lenger en adskilt scene, men en iscenesettelsesteknologi som lekker, som blør ut i det virkelige liv (Røed i "Dislike" s. 16).

"Dislike" stiller Facebook og dens tjenester i et kritisk søkelys. Røed lykkes delvis. Han minner meg om at jeg alltid blir litt uvel etter å ha vært pålogget Facebook. Å lese om venners vellykkethet gjør meg kvalm. Følelsen av å måtte overgå alle de vellykkede der ute trenger seg på. Og slik ender vi opp i en destruktiv sirkel. Konkurransesamfunnet kan vi kalle det. En liksomverden. Hvorfor er det så appellerende?

De positive sidene ved Facebook gjør at det ikke blir kritisk nok. Gratisprinsippet, tilgjengeligheten, den enkle måten å kommunisere og dele på og friheten fra strenge redaktører. Facebook er gjerne «stedet du leste det først». Det er vanskelig å se hvordan "Dislike" skal snu Facebook-kulturen. Men at Røed tar initiativ til å overveie hva vi driver med, er på sin plass.  Vi trenger å diskutere hvordan vi bruker Facebook. For sosiale medier har kommet for å bli. 

Det er spennende å lese om andres liv. Å samtale og dele fellesinteresser er fint og viktig. Men etter hvert håper og tror jeg som Røed, at rosaboblen vil sprekke. Og at vi blir spart for reklamebransjens herskende manipulering.

Kjetil Røed "Dislike". Om Facebooks mekanisering av vår livsverden og nødvendigheten av treghet. Essay 36 sider.

Utgitt våren 2014 på Flamme Forlag.

Edit: Det jeg lurer på nå; hvor mange "likes" får jeg på dette blogginnlegget? «Dislikes» blir jeg heldigvis spart for.

 #blogg #litteratur #facebook #hverdag #anmeldelse #tips #inspirasjon

JAKTEN PÅ LYKKEN

Landsorganisasjonen Rådgivning for spiseforstyrrelser har akkurat kommet ut med årets første utgave av medlemsbladet ROS - info. Temaet er "Det perfekte" og jeg bidra med kronikken: "Jakten på lykken".

Bladet kan bestilles på ROS sine nettsider.

#blogg #hverdag #mat #kosthold #trening #facebook #foto #litteratur 

NYTT TILSKUDD TIL FROKOST

Min morgenstund består som alltid av havregrøt, kaffe og dagens avis. Ingenting kan rokke ved mitt hellige rituale. Alene med kaffekoppen, den varme grøten og den ferske papirsverten. Det er noe meditativt over det. Uansett. Jeg er avhengig.

Etter legebesøk og et par blodprøver senere fikk jeg et nytt morgenrituale. Prøvene viste underskudd på D-vitamin. Fint å få en medisinsk årsak til trøttheten jeg har kjent på de siste...... ukene, - at alt er ikke psykisk. D-vitaminer kommer gjernnom å spise fisk, tran eller ved å utsette seg for sollys. Jeg er dessverre ikke flink til noen av delene.

Derfor har jeg fått resept på D-vitaminer,  og nå går alt, - snart, mye bedre.

#blogg #mat #helse #hverdag #kosthold

SKRIVEKURS VOLUME 2

skrivekurset er vi nå fulltallige. Og kun kvinner. Typisk. Mens lederen er en mann. Også typisk. Men 6 kvinner som alle vil snakke om sin tekst krever styring. Det er litt skummelt å dele tekster med de andre, særlig de mest personlige. Jeg var så tøff første kursdag og ropte ut: "Jeg vil veldig gjerne ha kritikk". Tekstene mine betyr jo så mye for meg. Men så lenge kritikken er konstruktiv, tåler jeg det i massevis.

Noe av det jeg har lært er å tørre å være usikker. Tørre å finne ut av ting mens jeg skriver. Prøve og feile, stille spørsmål, så kan det hende jeg treffer noe.

Etter 3 kursdager kjenner jeg virkning. Ideer og inspirasjonen til å skrive vokser. Nå har jeg flere ulike småtekster på gang. Mesteparten for kurset sin del, og noen tror jeg kan bli gode tilslutt.


#blogg #hverdag #inspirasjon

skraatak85

skraatak85

29, Bergen

Gråblogger Kontakt: joma85@hotmail.com

Follow on Bloglovin


Kategorier

Arkiv

hits