september 2013

FUGLETRIBUNALET - EN ETTERLENGTET ROMAN

Boken jeg har gledet meg mest til denne høsten, kom nå tidlig i september. Ironidronningen Agnes Ravatn har levert "Fugletribunalet" på Samlaget forlag. Seks år er det gått siden hun debutert med "Veke 35" i 2007. Men nå er det "Fugletribunalet" som gjelder.

NRK-programlederen Allis forlater jobb, rampelys, mann og byen etter å ha vært innblandet i en sexskandale. Med skam i bagasjen søker hun rolige forhold og tar arbeid som hushjelp og gartner for den gamle og trengende (tror hun) Sigurd Bagge på landet. Men ting blir slett ikke slik Allis hadde tenkt seg. Ambisjonen om å søke skogens ro, og bli et helt og anstendig menneske og sånn, faller i vasken. Allis blir gående ensom, mens Sigurd gjemmer seg på skriveværelset sitt. 

Allis grubler over hvem og hva Sigurd egentlig driver med i skjul. Allis sarkasmer og spontanitet faller i smak hos Bagge. Dramatikken tetner seg til når Allis etterhvert får følelser for Sigurd. Og vips blir det rolige landlivet mer innviklet enn forutsett. Men slapp av, dette er ingen "kjærlighetsroman".

Stemningen er trist, vittig, sårbar, klaustrofobisk og lett irriterende (på en god måte). Ravatn er ikke raus med superlativene, men den skarpe pennen er på plass slik vi kjenner fra henne fra ukeavisen Dag og Tid. Ravatn skriver ærlig og enkelt om kleine situasjoner. Humoren er mørk. For "Fugletribunalet" er en alvorlig bok, må vite. Romanen stiller spørsmål ved hva det vil si å være et helt menneske. (Ja, hva er nå det?) Om det å forlate prestisje i storbyen og om det er mulig å starte på nytt og om det er mulig å leve et helt ukomplisert liv.

Bonus for superlekkert cover og kun drøye 200 sider. Denne romanen slukte dyslektiske meg på kun et par dager!


Please, Agnes, ikke noe mer surfng nå. Du kan ikke la fansen vente seks ytterligere år på neste roman!

NÅ BEGYNNER DET!

Jeg snakker selvsagt om sesong 2 av den danske krimserien "Broen". Slå på NRK1 kl 21.30 i kveld for gledelig gjensyn med Saga & Co!

GI PLASS TIL TANKEN

Fredag 13. september lanserte Human-Etisk Forbund kampanjen "Gi plass til tanken". Gjennom 11 radioprogrammer skal vi få møte personer med en interessant, personlig historie eller som deler av sin kunnskap om et spennende og rikt tema.

Vi lever i en tid med statusjag og evig tidspress. Hverdagen er preget av høyt tempo og et konstant behov for å være tilgjengelig. Ideen med "Gi plass til tanken" er å sette samtalen i fokus. 

Og i sommer fikk jeg æren av å bli invitert som en av gjestene i programmet! For en drøy uke siden forlot jeg komfortsonen under skraataket, og dro til Oslo med sommerfugler i magen.

Innspillingen foregikk i vakre omgivelser hos kommunikasjonsselskapet Dinamo på Lysaker i Bærum.

Herskapelig, eller hva? Å spasere rundt i hagen er som å være på settet til en Jane Austen film! Etter en varm velkomst og omvisning var nervene under kontroll og jeg var klar for opptak.Programleder og intervjuer Gunn Hild Lem stilte gode spørsmål og sørget for god stemning i studio.

Jeg er uerfaren med radio, men dette ga mersmak! Gunn Hild var behagelig å prate med, og det var fint å samtale uavbrutt og fritt om viktige ting. 

God fornøyelse!

EN INNRØMMELSE

I fjor kjøpte jeg en flaske vin til jul. Den skulle jeg kose meg med i hele romjulen. Et glass rødvin om kvelden er kjent som et bra middel til avslapping og god søvn. Innrømmelsen er at samme flaske fortsatt står på kjøkkenet, uåpnet.

Jeg har aldri hatt et forhold til alkohol. Det er blitt litt sårt for meg. Alkohol er jo en stor del av festlige begivenheter og sammenkomster. Alkohol er jo noe "alle" liker. Å si nei takk når noen tilbyr meg et glass blir ofte møtt med hakeslepp og et stort "what?"

Grunnen til at jeg ikke drikker er nok at jeg aldri har vendt meg til smaken. Og at jeg ikke liker "beruselsen".  Og at jeg ikke er den store partyløven, for å si det mildt. Dessuten er jeg generelt en "nei takk" type. Misforstå meg rett; jeg liker å kjenne på rusfølelen, men ikke gjennom alkohol.

Men i kveld har jeg bestemt meg for å sprette flasken. Selv om det verken er helg eller feiring på gang, skal jeg skåle.

#alkohol #innrømmelse

SKRAATAK85 FYLLER ÅR!

I dag fyller bloggen 1 år. Hurra! Siden 13.09.2012 har jeg publisert 203 innlegg. Og enda mer imponerende, dere har lagt igjen 1311 kommentarer. Takk skal dere ha!

Jeg startet min bloggkarriere på Ungkul 15.04.2011 og det var også der "gråbloggingen" begynte. Ungkul er for øvrig ikke slettet for den som vil dykke inn i "fortiden"...

Nå er det fredag og i kveld er det endelig sesongstart for "gullrekken" på NRK1. 

God helg kjære lesere!

ENKELTE BRUKER EN TIME PÅ EN AVIS. HERREGUD!

NORGES FØRSTE INSTAGRAM GATEGALLERI

I sommer har Vekstlandet arrangert en #Instagram konkurranse hvor de har etterlyst bilder som viser frem mulighetene i bergensregionen. Av 3000 innsendte bidrag har en jury valgt ut 140 bilder til finalen. Nå er det opp til publikum å kåre en vinner. Deltakeren med bildet som får flest "likes" vinner en egen intimkonsert med bergensbandet Razika i egen stue!

Jeg deltar med fire bilder i finalen og krysser fingrene.

Møt opp på Torgallmenningen i Bergen sentrum i dag mellom kl 12.00-14.00 og stem frem din favoritt blant finalistene!

VELLYKKET TUR TIL JESSHEIM

Da er jeg hjemme igjen etter en rask tur til Jessheim! Konferansen gikk veldig fint. Jeg holdt foredraget mitt tidlig på dagen, og slapp dermed å grue meg i flere timer...Men da jeg plutselig stod på scenen og speidet utover publikum, var det ikke så skummelt likevel. Jeg koste meg faktisk.

I tillegg til mange positive (og spennende) foredrag om psykisk helse, kunst og kultur, har jeg også stiftet nye hyggelige bekjentskaper. 

Men etter etter en hel dag med "solskinnshistorier" er det godt å være hjemme i gråtunge og regnfulle Bergen.

Her er noen bilder fra mitt eksklusive hotellopphold på rom nr. 442 på Quality Airport Gardemoen Hotel.

Sorry, men jeg bare måtte:

Fikk dessverre altfor liten tid til å benytte meg av hotellfasilitetene, men kveldskosen var bankers.

Min onsdagskveld: nøtter, vin, solid hotellguide ( med hilsen fra Petter Stordalen) og valgsending på flatskjermen.

Og så den obligatoriske hotellfrokosten dagen derpå! 

PÅ VEI TIL KONFERANSE PÅ JESSHEIM

Jeg har blitt invitert til å holde et foredrag på konferansen "Solskinnshistoriedagen" på Ullensaker Kulturhus. Konferansen blir arrangert av Akershus universitetssykehus avd. DPS, og handler om de gode historiene, om hvordan mennesker som har slitt med psykiske lidelser og/eller rusproblemer har klart seg.

Mitt foredrag heter "Skriving er også sosialt" og handler om mitt engasjement som skribent i tidskriftet Kraftverk, skriveglede og litt om bloggen.

Nå gjenstår bare litt finpuss og øving på foredraget...

ENDELIG HØST

Dagen starter som alltid med frokost, kaffe og avis. Ute er det grått og høst i luften. Men jeg synes det er helt ok. Jeg har lengtet etter kino-vær!

Det er deilig å være ferdig med solskinnets og den blå himmels forventing om krav og lykke...Nå som det er lavtrykk ute også - så trenger jeg ikke lenger å omstille meg for å gå ut. #winskraatak85

skraatak85

28, Bergen

Gråblogger Kontakt: joma85@hotmail.com

Follow on Bloglovin


Kategorier

Arkiv

hits