november 2013

STEMMER. IKKJE

I forbindelse med stemmerettsjubileet for kvinner utgir "Aschehoug Stemmer" en serie med 12 utgivelser - en for hver måned skrevet av 12 kvinner som vil bidra til den offentlige debatten. Den tiende "stemmen" tilhører forfatter og journalist Agnes Ravatn. I heftet: "Stemmer. Ikkje" har hun skrevet et langdikt på 80 sider om hva diktet ikke handler om.

Så hva handler det om? Aner ikke. Men det er morsomt! Poetisk ramser Ravatn opp alt gørret hun finner på nettet, og det er mye. Versene avslører hennes store kjærlighet/hat til tabloidoverskrifter. Her får du sarkasme i komprimert form.  

I et intervju med Dagsavisen avslører Ravatn at hun i skriveprosessen slet med sterk motvilje og endte opp med diktet "Ikkje" pga tidsnød. Det er jeg glad for. Etter flere gjennomlesninger er (fortsatt) "Ikkje" mitt favorittord og jeg har fått sansen for dikt!

Og hva mer skal nå denne anmeldelsen handle om?

Den skal ikke handle om kjipt trykk eller den nærmest toalettaktig papirkvaliteten, hvor tynn og puslete den er, eller hvor lite denne lefsen gjør av seg i bokhyllen.

Det skal ikke en gang handle om at "Ikkje" er blottet for dagens overdrevne navlebeskuelse, og heller handler om verden, ja ikke engang om hvor rå og orginal Ravatn er. 

99 kroner? Gi bort pris!

SVAR TIL KOMMENTAR FRA MANN ØKSESKAFT

Hei Økseskaft. Jeg synes din kommentar til innlegget "Jaget etter likes -kronikk i BT" er av almen interesse. Derfor vil jeg gjerne svare deg med et eget innlegg:

Her er innlegget ditt på nytt, og mine svar til deg i kursiv;

Wait, what??? :P Du kritiserer "likes"-kulturen, men samtidig sier du at du er en del av den selv?
 Ja jeg har rett til å  kritisere ting jeg er en del av, feks kan jeg  kritisere mitt eget politiske parti uten å måtte melde meg ut..."høyde under taket", som det heter. 

Bare fordi man er deprimert (og det kan være nok av legitime grunner til det!), er man ikke fritatt fra å benytte seg av de mulighetene man har til å gjøre noe med sin egen situasjon. 
Jeg skriver i avisene. Å skrive er å handle.

Du skriver at det er så vanskelig med alle valgene man må ta, men Facebook hadde du ingen vanskeligheter med å velge når alternativet var å la være? Psykologen din må ha gjort elendig jobb når h*n ikke har fortalt deg at du aldri kan finne din egen identitet gjennom noen andre enn deg selv - på dine egne premisser.
Min identitet går ikke bare gjennom meg selv, men også gjennom samhandling med andre. Enig i at det er viktig med egne premisser. men mine premisser omskapes i møte med andres premisser. Jeg kaller det sosial kompetanse-

 (Hvordan klarte du forresten å miste den i utgangspunktet?)
Er det min historie om overgrep du vil ha her, eller hva? Noen ting må du velge å tro på, dersom du skal kommunisere med meg.

Likevel bruker du energi på å kritisere samfunnsfenoméner som du (og alle andre) bare kunne ignorert, da kan du umulig være så syk som du påstår - eller behandlerne dine burde finne seg en annen jobb.
Jeg mener at du ikke har oversikt over mine sykdommer, og du kan ikke uttale deg om det. Jeg synes din helhetlige bedømmelse bl. a av min behandler,på syltynt grunnlag, og ditt valg av anonymitet, svekker sakligheten din.

Hilsen Johanne

"HVOR FRISK MÅ MAN VÆRE FOR Å FÅ JOBB?" - KRONIKK I DAGBLADET

I dag debuterer jeg på kronikkplass i Dagbladet. Utrolig stas!

Trykk her for å lese kronikken på nett!

TAKK SKAL DERE HA!

Takk for alle tilbakemeldinger på kronikken i gårsdagens BTSpesielt på Twitter og Facebook, har jeg fått mange nye venner og følgere det siste døgnet, - og ironisk nok aldri flere "likes" enn nettopp på kronikken "Jaget etter likes".

Det er fint å høre at folk kjenner seg igjen i teksten og setter pris på min skrivemåte. Det er krevende å dele så mye av seg selv, men tilbakemeldingene bekrefter at det er verdt det.

Om dere vil lese noe morsomt anbefaler jeg et oppsiktsvekkende mini-intervju med Agnes Ravatn i Natt&Dag

Liker!

Men nå: Nest siste episode av Broen!

JAGET ETTER "LIKES" - KRONIKK I BERGENS TIDENDE

I dag har jeg en kronikk på trykk i BT! Den handler bla om eksponeringskulturen, bli sett-generasjonen, kjendisjag, NAV og selvsagt litt om bloggen. Trykk her for å lese teksten på nett!


EN HØSTDAG I NOVEMBER

For et par dager siden blogget jeg om tiden som går så altfor sakte. Det gjør den fortsatt, men rett skal være rett. Jeg har også stunder hvor tiden "flyr". Det er eksempelvis når jeg inntar dagens første kaffekopp og en skål med havregrøt, når solen står opp på en klar høsthimmel, når jeg leser en god bok, når jeg er under vanneller når jeg skriver. (Et par av tekstene kommer snart i en avisspalte nær deg). 

Frokost er en av verdens beste oppfinnelser (etter Internett selvsagt). 

Gode serier er også altoppslukende. Nå er det den irsk-britiske krimserien "The Fall" på Netflix som gjelder! Detektiven Stella Gibson (Gillian Anderson) blir tilkalt når det lokale politiet etter 28 dager fremdeles står uten spor etter en rekke mord i Belfast. Etterhvert snakkes det om en seriemorder som angriper byens unge, kvalifiserte kvinner. Gibson er sterk og målrettet og får straks fart på etterforskningen. Anbefales!

HERREGUD, DAGENE FLYR...NOT!

Noen ganger ønsker jeg å være som andre bloggere og begynne et blogginnlegg med følgende strofe: "Herregud, dagene flyr! Det er så travelt! Døgnet skulle hatt flere timer!"

Men jeg synes ikke det er for få timer, tvert imot faktisk. Jeg kan sitte og se timeviseren bevege seg i sneglefart fra ett minutt til det neste. Jeg venter på neste måltid, neste tv-program, neste tanke, neste ferske avis, neste (interessante) tweet etc. Jeg ønsker å glemme tid og sted, se på klokken og utbryte: "Oi! Er klokken så mye?" Som regel ser jeg på klokken og sukker: "Æsj. Er den ikke mer?"

Så mens super-bloggerne er på shopping, blogg-events, sponsor-møter, premierer og stresser med at tiden går så altfor fort, sitter jeg her og synes tiden går så altfor sakte. "Stopp verden, jeg vil av!" er langt unna mit vokabular. Det er ikke det som er problemet.

"Hjelp verden, jeg vil på!"

skraatak85

skraatak85

29, Bergen

Gråblogger Kontakt: joma85@hotmail.com

Follow on Bloglovin


Kategorier

Arkiv

hits